Partij van de Arbeid

Afspraken over duurzame energie

10-12-2008 11:28

27 lidstaten van de EU en het Europees Parlement zijn het eens geworden over het drastisch verruimen van het gebruik van duurzame energie: in 2020 moet 20 procent van alle energie in Europa afkomstig zijn uit duurzame bronnen. PvdA-europarlementariƫr Dorette Corbey is tevreden: 'Deze richtlijn is een mijlpaal voor de ontwikkeling van duurzame energie in Europa.'

Momenteel is 8,5 procent van de energie afkomstig uit natuurlijke hulpbronnen, zoals wind, water of zon. Dat moet dus twintig procent worden. De twintig procent is vertaald naar nationale doelstellingen. Nederland moet een aandeel van veertien procent bereiken en een land als Zweden, waar al veel duurzame energie is, moet van 40 naar 49 procent. Corbey: Nederland zal een flinke inspanning moeten leveren van de huidige 2,5 procent duurzame energie naar veertien procent in 2020. Corbey erkent dat di moeilijk is, maar met windmolens op zee en zonnepanelen kan nog veel gebeuren. Het is tijd om wat te gaan doen.

Onderdeel van de doelstelling is de verplichting dat van de transportbrandstoffen minimaal tien procent van duurzame kwaliteit moet zijn in 2020. Dit kan worden gehaald door elektrische auto's en biobrandstoffen. Corbey: Elektrische auto's worden snel volwassen en deze richtlijn helpt daarbij. Het aandeel biobrandstoffen zal toenemen, maar we hebben ervoor gezorgd dat slechts 'goede' biobrandstoffen mogen meetellen voor de doelstelling. Dit zijn biobrandstoffen die veel broeikasgassen besparen en die niet leiden tot de kap van tropische bossen of stijgende voedselprijzen.

Een belangrijk punt is verder dat het dubbeltellen van verhandelde groene stroomcertificaten wordt verboden. Corbey: Het is dus afgelopen met het misleiden van consumenten. Het is nu aan Nederland om te garanderen dat groene stroom daadwerkelijk leidt tot extra duurzame productiecapaciteit.

De afspraken over duurzame energie maken deel uit van een breder pakket aan acties om de opwarming van de aarde te beperken tot twee graden. Het pakket moet eind deze week bekrachtigd worden op een top van EU-leiders in Brussel.