Gemeente Smallingerland


* | 2008

* | December

* | Meer tijd voor onderzoek Polderhoofdkanaal

Meer tijd voor onderzoek Polderhoofdkanaal

Provincie en gemeenten willen meer tijd voor onderzoek naar financile en juridische mogelijkheden voor heropening Polderhoofdkanaal. In 2009 moet er duidelijkheid komen.

Gedeputeerde Staten van provincie Fryslân en de colleges van B&W van de gemeenten Opsterland en Smallingerland willen meer onderzoek naar de financiële en juridische gevolgen van de heropening van het Polderhoofdkanaal. Hierover worden de gemeenteraden en Provinciale Staten geïnformeerd. Om een definitief voorstel te kunnen voorleggen aan de raden en staten in 2009 moeten alle ontheffingen en vergunningen zijn verkregen. Ook moet er volgend jaar duidelijkheid komen over het financiële aspect, inclusief mogelijke subsidies. Gezien bovenstaande is het op dit moment te vroeg om de raden en staten voor te stellen extra geld beschikbaar te stellen.

Eerder is al bericht dat er meer maatregelen nodig zijn om de natuur te compenseren. De overheden en de natuurorganisaties hebben hier samen afspraken over gemaakt. Om de extra natuurmaatregelen uit te kunnen voeren is een tweede ontheffing van de flora- en faunawet nodig. De eerste, geschorste ontheffing is voor het Polderhoofdkanaal zelf. De nieuwe ontheffing is voor de extra natuurmaatregelen.

Financiële dekking
Stoppen met de heropening zou betekenen dat een kleine vijf miljoen euro aan kosten zijn gemaakt zonder dat de heropening gerealiseerd is. Bij stopzetting draagt de provincie niet bij in de gemaakte kosten, zodat beide gemeenten deze voor hun rekening zouden moeten nemen. De kosten bij stopzetting zijn ruim twee miljoen euro hoger zijn dan de bedragen die Opsterland en Smallingerland hiervoor nu beschikbaar hebben.
De indicatieve extra kosten bij voortzetting bedragen ruim EUR 7,25 miljoen waarvan de provincie Fryslân EUR 1,75 miljoen, de gemeente Smallingerland en Opsterland beide EUR 2,75 miljoen voor hun rekening zouden moeten nemen. Daarbij is nog geen rekening gehouden met mogelijke extra subsidies voor beide gemeenten. De besturen van de drie overheidorganisaties benadrukken dat ze eerst al deze aspecten (juridisch en financieel) in beeld willen hebben, voordat er een voorstel aan de raden en staten kan worden voorgelegd.

De overheden gebruiken 2009 om de exacte kosten in beeld te brengen. Dit kon niet eerder gebeuren omdat door het verbod van de rechter onderzoek op locatie niet mogelijk was. Een ontheffing van de flora- en faunawet is nodig om dit alsnog te kunnen doen. Op dit moment kan nog niet worden aangegeven wanneer de uitvoering mogelijk weer zou kunnen starten.