Politie Haaglanden

Persberichten 10 december

Haaglanden, 10-12-2008

Eén op vijf rijdt te hard
Den Haag/Loosduinen Bij een grootscheepse snelheidscontrole op de Ockenburghstraat in Loosduinen bleek dinsdag 9 december één op de vijf bestuurders te hard te rijden. Van de in totaal 2288 gecontroleerde automobilisten werden er 455 op de bon geslingerd. Ter hoogte van het crematorium controleerde de politie tussen 07.30 en 12.30 uur 1235 passanten. Hiervan reden er 239 te hard. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 80 kilometer per uur, op de weg waar slechts vijftig kilometer per uur is toegestaan. Tussen 13.30 en 16.30 uur werd in dezelfde straat van nog eens 1053 voertuigen de snelheid gecontroleerd. Hier kregen 216 bestuurders een bekeuring voor te snel rijden.

Baldadige jongen aangehouden
Den Haag Agenten op de monitorcentrale zagen op camerabeelden dat een jongen op woensdag 10 december rond 5.40 uur op de Grote Markt liep. Hij pakte een fiets en gooide de fiets een paar meter verder weg. De politie hield de jongen (20 jaar) uit Den Haag aan voor baldadigheid en openbare dronkenschap. Nadat de verdachte zijn roes had uitgeslapen, mocht hij het politiebureau weer verlaten.

Geld met een luchtje
Den Haag De politie hield op dinsdag 9 december rond 17.30 uur een 78-jarige Haagse man aan die vals geld wilde storten bij een bank aan het Spui. Hij kwam 4500 euro inleveren en drie biljetten van 50 euro bleken vals. De Hagenaar is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar viel het besluit om de man direct heen te zenden, omdat het niet aannemelijk was dat hij ervan op de hoogte was dat het om valse biljetten ging. De man is eigenaar van drie huizen in de Doubletstraat, waar hij kamers verhuurt aan, in totaal vijftien prostituees. De meisjes moeten alle biljetten controleren, maar één van de meisjes heeft dit vermoedelijk niet goed gedaan.

Alsnog dure kleding
Den Haag Een 22-jarige Hagenaar nam op dinsdag 9 december rond 13.45 uur kleding weg uit een warenhuis aan de Grote Marktstraat. De verdachte is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hij ontkende de diefstal en verklaarde dat hij de kledingstukken in zijn tas had gestopt en de kaartjes ervan af had getrokken. Bovendien verklaarde hij dat hij later van plan was te betalen. De Hagenaar deed afstand van de kleding en kreeg een boete.

Winkeldievegge aangehouden
Den Haag Een 26-jarige Haagse is op dinsdag 9 december aangehouden nadat zij rond 15.30 uur artikelen had gestolen uit een supermarkt aan de Apeldoornselaan. Bij de fouillering kwamen er nog meer goederen uit haar tas, waaronder sieraden, schrijfgerei en badschuim, die ze gestolen had uit andere winkels. De verdachte is in verzekering gesteld en de politie stelt een nader onderzoek in.

Auto botst op voorganger
Den Haag Een 30-jarige Haagse automobilist botste op dinsdag 9 december rond 14.30 uur op een auto voor hem op de Dedemsvaartweg. De automobiliste voor hem, een 50-jarige Haagse, remde voor het verkeerslicht dat op oranje ging. De Hagenaar kon zijn auto niet op tijd tot stilstand brengen en een botsing was het gevolg. De bestuurder van de auto voor hem had door de klap pijn in haar nek en is vervoerd naar het ziekenhuis. Tegen de 30-jarige Haagse automobilist wordt proces-verbaal opgemaakt.

Hennepkwekerij aangetroffen
Den Haag Bij een controle in de Harmelenstraat trof de politie een hennepkwekerij aan met 86 planten. In de woning was er sprake van illegale stroomafname. Zowel de planten als de apparatuur werden inbeslaggenomen. Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van illegale kwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik, wat leidt tot brandbare en zeer gevaarlijke situaties. Heeft u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt dan vraagt de politie nadrukkelijk contact op te nemen via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.

Diensthond Appie vindt wapen
Den Haag Een getuige belde 9 december om 18.15 uur de politie dat hij op het Westhovenplein een man had gezien die een andere man met een vuurwapen bedreigde. Toen agenten het Westhovenplein opreden rende een man, die aan het signalement voldeed, hard weg. Even later troffen agenten de man in de bosjes in de Nettelhorststraat aan. Het bleek te gaan om een 38-jarige man uit Almere. Het wapen had de man niet bij zich. Diensthond Appie vond het weggooide wapen een paar straten verderop. De man zit nog vast voor verhoor.

Snelheidscontrole
Den Haag Bij een snelheidscontrole op de Loevesteinlaan tussen 13.00 uur en 16.30 uur controleerde de politie 1688 automobilisten. 63 daarvan reden te hard. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 81km/u waar 50 km/u is toegestaan. De bekeuring valt binnenkort in de brievenbus.

Betrapt op rijden onder invloed
Den Haag/Loosduinen Op de De Savornin Lohmanlaan kwamen surveillerende agenten in de nacht van dinsdag 9 op woensdag 10 december rond middernacht toevallig achter een auto, waarvan hen het rijgedrag van de bestuurder opviel. Bij een alcoholcontrole bleek de 55-jarige man uit Den Haag te veel te hebben gedronken. Op het politiebureau blies de man 295 ugl.

De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (=0,5 promille) Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (=0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro. De Hagenaar kreeg naast een proces-verbaal ook een rijverbod voor twee uur opgelegd.

Chat met oud schoolvriendinnetje leidt tot mishandeling Den Haag Surveillerende agenten kregen dinsdag 9 december rond 21.45 uur een melding dat een vrouw in haar woning zou worden mishandeld door haar vriend. Ter plaatse troffen de agenten de 42-jarige vrouw uit Den Haag in de deuropening aan. De vrouw had een gescheurde trui, rode striemen in haar nek en een voelbare bult op haar hoofd. Zij gaf aan dat haar vriend zich nog in de woning bevond. Binnen verklaarde de 51-jarige vriend, eveneens uit Den Haag, dat er een ruzie was ontstaan naar aanleiding van een chatgesprek op internet dat de man had met een oud schoolvriendinnetje. Toen zijn vriendin dit ontdekte, trok zij volgens hem de kabels uit zijn laptop. De man reageerde hierop door zijn vriendin door elkaar te schudden en een klap te geven. Hij verklaarde dat zij hem ook in zijn kruis had gegrepen en dat zij veel vaker ruzie hadden. De 42-jarige Haagse wilde geen aangifte doen, maar het laten bij de melding. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Haagse dief in het nauw
Voorburg Een 40-jarige Hagenaar zorgde dinsdag 9 december omstreeks 17.15 uur voor veel commotie in een juwelierszaak op de Koningin Julianalaan. Hij zocht twee dure ringen uit en wilde betalen met een gestolen Visakaart. Omdat de eigenaresse van de winkel de man niet vertrouwde vroeg zij de gegevens van het betaalmiddel op. Daarbij bleek dat de Visakaart van diefstal afkomstig was. Toen de 62-jarige Voorburgse eigenaar van de winkel de Hagenaar daarmee confronteerde probeerde de man te vluchten. Hij werd in de winkel tegen gehouden, waarna een worsteling ontstond. Beide personen vielen meerdere keren op de grond. De Voorburger wist de man in bedwang te houden tot de politie kwam. De Hagenaar werd aangehouden en ingesloten in het politiebureau. De politie heeft proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Dure fiets
Leidschendam De politie hield dinsdag 9 december omstreeks 19.00 uur een 29-jarige Haagse fietsendief aan. De man fietste op een damesfiets over de Dobbelaan. Omdat de fiets niet was voorzien van een origineel slot, controleerden de agenten het framenummer. Daarbij bleek dat de fiets in 2004 was ontvreemd. De agenten hielden de Hagenaar aan en namen de fiets in beslag. De fietsendief kreeg direct een boete van 320 euro opgelegd en mocht zonder fiets naar huis. De fiets gaat terug naar de rechtmatige eigenaar.

Verlichtingscontrole op Prinses Mariannelaan
Voorburg De politie controleerde dinsdag 9 december tussen 07.30 en 08.30 uur de fietsverlichting van fietsers en bromfietsers op de Prinses Mariannelaan. Daarbij werden 26 (brom) fietsers bekeurd. De politie gaat de komende weken nog meerdere controles uitvoeren. Zorg dat u als (brom) fietser gezien wordt. Een bekeuring kost 20 euro.

Jongeren betalen met vals geld
Rijswijk De politie hield dinsdag 9 december om 10.00 uur twee meisjes (13 jaar) en een 19-jarige man aan die in een winkel in het winkelcentrum In de Bogaard met vals geld enkele artikelen kochten. Het groepje betaalde met een vals biljet van 50 euro. Winkelpersoneel zag dat het biljet vals was en belde de politie. Die zagen in het winkelcentrum de drie lopen en hielden ze aan. De politie onderzoekt de herkomst van het valse geld.

Politie controleert fietsverlichting
Rijswijk De politie controleerde dinsdagochtend 9 december tussen 07.30 en 08.30 uur de fietsverlichting van fietsers op het Kruisvaarderspark . Van de 50 gecontroleerde fietsers reden er negen zonder licht. Zij kregen een bekeuring van 20 euro. Vanaf 1 november 2008 zijn ook losse fietslampjes toegestaan. Voorwaarde is dat de losse lampjes op het bovenlichaam worden gedragen en duidelijk en voortdurend zichtbaar zijn voor andere weggebruikers. Om verkeersveiligheid van fietsers en bromfietsers, de meest kwetsbare verkeersdeelnemers, te vergroten controleert Politie Haaglanden de komende maanden in de hele regio intensief op het gebruik van de juiste verlichting en reflectoren. Vanaf 1 november 2008 zijn ook losse fietslampjes toegestaan. Het gebruik van losse lampjes is wel aan enkele voorwaarden gebonden:

* De losse lampjes mogen bevestigd zijn op de fiets óf op het bovenlichaam van de fietser, maar niet op de armen, benen of het hoofd

* Op de borst moet wit of geel licht gedragen worden en rood licht op de rug

* De losse lampjes mogen worden bevestigd op de kleding, op een tas of iets vergelijkbaars. Zit er iemand achterop, dan mag die het achterlicht op zijn rug dragen

* Andere weggebruikers moeten de verlichting voortdurend en zonder onderbreking kunnen zien. De lampjes mogen dus niet knipperen of deels bedekt zijn

* Er worden geen eisen gesteld aan de lichtsterkte van de lampen zolang deze de andere weggebruikers niet verblinden.

Meer informatie staat op de internetsite www.losselampjesmogenook.nl.

Politie controleert fietsverlichting in het Westland Honselersdijk/Westland De politie controleerde dinsdagochtend 9 december tussen 7.00 en 8.00 uur de fietsverlichting van fietsers op het Poeldijksepad en de Middelbroekweg. 31 fietsers reden zonder licht. Zij kregen een bekeuring van 20 euro. Twee meisjes van negen en tien jaar kregen een waarschuwing. De politie belde de ouders om te wijzen op hun verantwoordelijkheid. Vanaf 1 november 2008 zijn ook losse fietslampjes toegestaan. Voorwaarde is dat de losse lampjes op het bovenlichaam worden gedragen en duidelijk en voortdurend zichtbaar zijn voor andere weggebruikers. Om verkeersveiligheid van fietsers en bromfietsers, de meest kwetsbare verkeersdeelnemers, te vergroten controleert Politie Haaglanden de komende maanden in de hele regio intensief op het gebruik van de juiste verlichting en reflectoren. Vanaf 1 november 2008 zijn ook losse fietslampjes toegestaan. Het gebruik van losse lampjes is wel aan enkele voorwaarden gebonden:
* De losse lampjes mogen bevestigd zijn op de fiets óf op het bovenlichaam van de fietser, maar niet op de armen, benen of het hoofd

* Op de borst moet wit of geel licht gedragen worden en rood licht op de rug

* De losse lampjes mogen worden bevestigd op de kleding, op een tas of iets vergelijkbaars. Zit er iemand achterop, dan mag die het achterlicht op zijn rug dragen

* Andere weggebruikers moeten de verlichting voortdurend en zonder onderbreking kunnen zien. De lampjes mogen dus niet knipperen of deels bedekt zijn

* Er worden geen eisen gesteld aan de lichtsterkte van de lampen zolang deze de andere weggebruikers niet verblinden.

Oproep getuigen
Delft Een vrouw deed op dinsdag 9 december rond 14.30 uur een poging om een winkel aan de Hyppolytusbuurt te overvallen. De vrouw stak een pen omhoog, ze riep dat het om een penpistool ging en dat ze de kas wilde. De winkelmedewerker zei dat ze de politie had gebeld en vervolgens ging de vrouw er zonder buit vandoor. De verdachte liep vanaf de Hippolytusbuurt de Choorstraat in. De politie stelt een onderzoek in naar deze vrouw. Bent u getuige geweest van deze poging tot beroving of heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader? Neemt u dan contact op met de recherche van Politiebureau Delft via 0900-8844. Anoniem kan uiteraard ook, via M.: 0800-7000.

Gewond bij een aanrijding
Zoetermeer - Bij een aanrijding 9 december omstreeks 14.40 uur op de Blauw Roodlaan raakten een 74-jarige automobilist uit Zoetermeer en een 40 jarige vrouw uit Zoetermeer gewond. Drie autos botsten op elkaar. De slachtoffers werden met nek en buikletsel vervoerd naar een ziekenhuis.

Vast voor bedreiging met mes
Zoetermeer - Een 14-jarige jongen uit Zoetermeer moest 9 december om 10.40 uur mee naar het politiebureau omdat hij op het Savelsbos een eveneens 14-jarige jongen uit Zoetermeer bedreigde met een mes. Een getuige belde de politie. Gewaarschuwde politieagenten hielden de jongen aan terwijl hij het mes bij zich had. Aan het bureau bekende de Zoetermeerder de jongen te hebben bedreigd naar aanleiding van een verbroken relatie. Hij moet zich woensdag 10 december (supersnelrecht) voor de rechter verantwoorden.

Snelheidscontrole
Zoetermeer - Bij een snelheidscontrole 9 december tussen 17.45 uur en 23.00 uur op de Afrikaweg controleerde de politie 1694 automobilisten. Daarvan reden 360 bestuurders te hard. De hoogst gemeten snelheid was 104 km/u terwijl 50 km/u is toegestaan. De overtreders kunnen een bekeuring tegemoet zien.