Gemeente Venray


10 december 2008

Restauratie ballonzuil Merselo

De gemeente Venray stelt een bedrag van EUR3.918 beschikbaar voor de restauratie van het ballonzuilmonument in Merselo. De dorpsraad Merselo diende hiervoor een verzoek in bij het college van B en W. De gemeente draagt op deze wijze bij aan het versterken van de cultuurhistorische waarden in Venray en omgeving.

De zuil wordt iets afgeslepen en de originele inscripties worden weer ingehakt. Ook de omgeving wordt aangepast. De restauratie was nodig omdat de vele bezoekers de in de zuil gegraveerde tekst onleesbaar hebben gemaakt door eigen inscripties. Verder lijkt het er op dat de zuil beschoten is. De werkzaamheden zijn nog vóór 18 januari 2009 gereed. Dat is namelijk de datum waarop de gerestaureerde zuil opnieuw onthuld wordt.

Eerste luchtvaartgebeurtenis

Het ballonzuilmonument is in 1896 geplaatst ter gelegenheid van de eerste luchtvaartgebeurtenis in Nederland. Op 18 januari 1871 landde een hete luchtballon op de toen nog niet ontgonnen heidevelden rond Venray. De ballon was opgestegen uit het belegerde Parijs maar in een verkeerde luchtstroom terecht gekomen en afgedreven in noordelijke richting. De ballon werd bemand door drie Franse soldaten die met post onderweg waren. Vanwege de aangelegde bossen is de plek tegenwoordig niet meer herkenbaar als veilige plek voor de landing van een ballon, maar de Fransmannen zijn veilig geland.