Gemeente Veenendaal


B&W wil finaal bod op Lantor-terrein

Een maximale gemeentelijke bijdrage van 10 miljoen euro voor het kopen van het Lantor-terrein. Dat is wat het college van burgemeester en wethouders van Veenendaal de gemeenteraad gaat voorstellen. Als de raad daarmee akkoord gaat, wil het college een laatste bod neerleggen bij Lantor en afzien van totale onteigening van het Lantor-terrein. De gemeenteraad gaat hierover besluiten in de raadsvergadering van 5 februari 2009.

Â

'Wij zijn als gemeente al heel lang bezig met het realiseren van een goede ruimtelijke kwaliteit in het centrum. We praten daarover al ruim tien jaar met Lantor. Voor de realisatie van Brouwerspoort én voor Lantor heeft het vertrek van het bedrijf grote meerwaarde. Maar ieder doel heeft zijn financiële grenzen. Het college heeft met dit voorstel zijn grens bepaald', vertelt Cees Sanders, wethouder Centrumvernieuwing. 'Gezien de financiële reserve van de gemeente en de huidige omstandigheden binnen andere gemeentelijke projecten kiezen we voor een maximaal bedrag om de koop van het Lantorterrein te realiseren.'

Â
Maximale bijdrage

De koopsom voor het Lantorterrein minus de verwachte opbrengst door herontwikkeling en de subsidie van de provincie Utrecht laat een tekort zien van 15 miljoen euro. Dit tekort kan en wil het college niet voor zijn rekening nemen. B en W stellen nu een maximale gemeentelijke bijdrage voor van 10 miljoen. Dit komt overeen met eerdere uitgangspunten. Als de gemeenteraad akkoord gaat met het voorstel, wordt het bod op Lantorterrein verlaagd. Dit kan tot gevolg hebben dat het project stopt. Sanders: 'Het zou zeer spijtig zijn als dat zou gebeuren. Maar uiteindelijk kunnen Brouwerspoort en Lantor ook naast elkaar bestaan, al heeft dat niet onze voorkeur.'

Â

Afzien van onteigening

De gemeenteraad zou in februari ook besluiten over de totale onteigening van Lantor. Het college stelt de gemeenteraad voor daarvan af te zien. Op basis van een recente taxatie die de schadeloosstelling bepaalt, de 5 miljoen euro subsidie van de provincie Utrecht en de verwachte opbrengst door herontwikkeling kan de gemeente de onteigening niet financieren. De procedure tot onteigening van 1.000 m2 van het Lantorterrein, direct achter het gebouw van de ING-bank, wordt door de gemeente wel doorgezet. Deze deelonteigening is nodig om de Wolweg te kunnen doortrekken naar het Verlaat.

Â

Kwaliteitsimpuls

Lantor is een gezond bedrijf met een complex bedrijfsproces. Dit maakt verplaatsing een kostbare aangelegenheid. Een budgettair neutrale herontwikkeling is hierdoor niet mogelijk is. Een gemeentelijke bijdrage is noodzakelijk. Een van de belangrijke doelstellingen redenen voor de koop van het Lantor-terrein is het versterken van het woonklimaat binnen het centrum. De ontwikkeling van de locatie Lantor zorgt voor een kwaliteitsimpuls voor het centrum, een milieuhinderlijk bedrijf wordt verplaatst uit het centrum en de vrijgekomen grond creëert extra aanbod voor het bouwen van woningen. Door de herontwikkeling van het Lantorterrein wordt de ruimtelijke isolatie van Schrijverspark opgeheven. Ook het toekomstige cultuurplein Brouwerspoort opent zich met deze ontwikkeling in oostelijke richting.

Â

Voor meer informatie over Brouwerspoort kijk op www.brouwerspoort.nl.