Gemeente Breda

Breda verankert veiligheid in vierjarenprogramma

Klik hier voor vergroting.

De Gemeente Breda wil samen met partners in de stad de veiligheid en het veiligheidsgevoel van Bredanaars en bezoekers versterken zodat het goed toeven is in de stad. Dat is de ambitie van het programma Veiligheid 2009-2012, dat het college van burgemeester en wethouders deze week heeft gepresenteerd. Het programma zal jaarlijks worden aangevuld met een Jaarplan Veiligheid. Daarin worden doelstellingen uitgewerkt en activiteiten opgenomen. De raadscommissie Bestuur bespreekt het programma nog deze maand.

Het programma beschrijft de trends en ontwikkelingen in Breda, de visie op veiligheid, de beleidsdoelen en de wijze waarop hier in samenwerking met verschillende partijen de komende vier jaar invulling aan wordt gegeven.
Vertrekpunt bij het werken aan veiligheid is dat veiligheid begint bij de eigen leef- en werkomgeving van inwoners en ondernemers. Dat betekent dat naast de professionele partners de inwoners van de stad zelf ook een belangrijke bijdrage leveren aan de veiligheid en het veiligheidsgevoel in de stad.

Kernwoorden bij het versterken van de veiligheid en het veiligheidsgevoel in de stad zijn: vroeg, samen en open. Vroeg in de zin van voorkomen is beter dan genezen, dus preventief. Samen omdat het alleen met een hechte samenwerking tussen relevante partijen kan. En tot slot open dat refereert aan een goede communicatie.

Het programma Veiligheid kent zes themas: Jongeren, Veiligheid in de wijken, Veiligheid in de Binnenstad, Bedrijvigheid, Externe Veiligheid en Integriteit. Allen onderverdeeld naar meetbare doelstellingen. Voor jongeren moeten die leiden tot minder overlast, minder jeugdige beginners en een daling van het alcoholgebruik. In de wijken moet het veiligheidsgevoel beter worden, onder andere door een daling van het aantal woninginbraken en geweldsdelicten. In de Binnenstad moet eenieder veilig kunnen uitgaan en winkelen. Voor bedrijventerreinen moet de veiligheid op het niveau van 2007 blijven en het tevredenheidsgevoel van ondernemers stijgen; daarnaast moet de veiligheid in winkelcentra groter worden. Het doel is evenementen zonder calamiteiten te laten verlopen en dat de crisisbeheersing en rampenbestrijdingsorganisatie optimaal functioneren.
Tot slot is het doel de criminele infrastructuur aan te pakken om te voorkomen dat criminelen door de overheid worden gefaciliteerd en dat er een vermenging tussen onder- en bovenwereld ontstaat.

In de aanloop naar het programma is met betrokkenen gekeken naar de sterkten en zwakten van het huidige veiligheidsbeleid en naar de kansen en bedreigingen op het terrein van veiligheid in Breda. Daarnaast is op basis van trends en ontwikkelingen input geleverd aan het programma.

Breda, 10 december 2008

Te downloaden:

* Concept Programma Integrale Veiligheid Breda 2009-2012.doc