Stichting Natuur en Milieu

Klimaat-prestatieranglijst vandaag gepresenteerd in Poznan

10 december 2008 - Tweederde van de Europese landen presteert beter op klimaatgebied dan Nederland. Dat blijkt uit de Climate Change Performance Index (CCPI) die vandaag in Poznan is gepresenteerd door de Duitse milieuorganisatie Germanwatch. Net als vorig jaar staat Nederland op de achttiende plaats van de 27 EU-landen. Het beeld wordt nog geflatteerd doordat we in Nederland veel elektriciteit importeren. Zodra we, naar verwachting volgend jaar, elektriciteit gaan exporteren, zal de CO2 -uitstoot hier toenemen.

De ranglijst van Germanwatch vergelijkt de CO2 -uitstoot van de 57 landen die de meeste uitstoot produceren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van cijfers van het gezaghebbende Internationale Energie Agentschap (IEA) te Parijs. Nederland scoort vooral slecht omdat Nederland de Kyotodoelstelling slechts op papier haalt door de aankoop van buitenlandse emissierechten. Nederland doet te weinig om de eigen uitstoot terug te brengen. Verder weegt zwaar dat Nederland veel energie gebruikt per hoofd van de bevolking, met name door het grote aandeel zware industrie.

De ranglijst is gebaseerd op de werkelijke CO2 -uitstoot per inwoner, de trend in de CO2 -uitstoot en de beleidsvoornemens om de uitstoot te verminderen. Wereldwijd is Nederland van de 30ste plaats naar de 33ste plaats gezakt. Landen als Zweden, Duitsland, Frankrijk, India en Brazilië doen het stukken beter en staan in de top 10. Het is alarmerend dat geen enkel land voldoende maatregelen neemt om een gevaarlijke klimaatverandering (meer dan 2 graden Celsius) tegen te gaan.

Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Stichting Natuur en Milieu: Het kabinet wil graag de indruk wekken dat Nederland een van de beste jongetjes van de klas is, maar in werkelijkheid bungelt Nederland onderaan. Nederland moet veel meer doen aan energiebesparing en het bouwen van windmolenparken in plaats van kolencentrales. We weten dat energie van de Noordzee alle Nederlandse huishoudens kan voorzien van elektriciteit. Dan is het van de gekke dat we niet hierin investeren, maar wel in kolencentrales die elektriciteit voor de export produceren. Wat energiebesparing betreft laat de ranglijst duidelijk zien dat Zweden het op dit punt vele malen beter doet dan Nederland.

Japan doet het goed op het gebied van zuinige personenautos. Het Japanse Top runnerprogramma (de zuinigste bepaalt de norm) geeft de auto-industrie prikkels voor het maken van zuiniger personenautos, waardoor de Japanse CO2 -emissies met 4 procent zijn gedaald.

Publicatiedatum: 10-12-2008