Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Gio met zijn 'matties' op het Cruyff Court

Als 'matties' (straattaal voor 'vrienden'), zo ging stervoetballer Gio(vanni) van Bronckhorst om met de kinderen die toegestroomd waren voor de ingebruikname van het Cruyff Court in het Mallegatpark. Niet te beroerd om met hen een praatje te maken, gezamenlijk te poseren voor de camera, of grif ballen te signeren en zijn handtekening te zetten op shirtjes, kaarten en alles wat beschrijfbaar was.

De aanvallende verdediger van Feyenoord had vorige week dinsdag 2 december zelf ook wat te vieren. Het trapveldje in de wijk Feijenoord bij De Koepels is namelijk naar hem genoemd: Cruyff Court Giovanni van Bronckhorst. Zeer vereerd daardoor, zeker omdat het zo dicht bij De Kuip ligt.

Van Bronckhorst verrichtte de officiële opening van zijn eigen veld en floot ook een 6 tegen 6 wedstrijd tussen kinderen uit de wijk Feijenoord. "In mijn jeugd vond ik het fantastisch als er in mijn wijk veldjes waren waar ik lekker kon voetballen. Die waren vaak van steen. Het is fijn voor deze kinderen dat ze nu op zo'n mooi veld als dit kunnen spelen." Bij de opening wees hij de kinderen nadrukkelijk op de regels die gelden voor het Cruyff Court: "Het is jullie veld, zorg er dus goed voor!"

De middag stond verder in het teken van een voetbaltoernooi waaraan ruim 100 scholieren meededen. Het Cruyff Court Giovanni van Bronckhorst is tot stand gekomen dankzij Pact op Zuid, Stichting Cruyff Courts KNVB Velden, Sport en Recreatie en de deelgemeente Feijenoord.

Moderne invulling
Een Cruyff Court is een klein voetbalveld van kunstgras, een moderne invulling van het aloude trapveldje dat vroeger te vinden was in veel buurten en wijken van de steden. De Courts zijn een project van de Johan Cruyff Foundation waarvan Nederlands' beste voetballer aller tijden, Johan Cruijff, een van de oprichters is. Het eerste was het Cruyff Court Aron Winter Veld in Lelystad. Tegenwoordig worden de voetbalvelden aangelegd door Cruyff Courts KNVB Velden (CCKV), een samenwerkingsverband met de KNVB; sinds 2003 mag het Talent van het Jaar een locatie kiezen voor een nieuw court.

Hoewel in de eerste plaats gericht op voetbal, beschouwt de Foundation het als een pré als er ook andere sporten en spelen plaatsvinden. Verder is het normale Cruyff Court uitdrukkelijk bedoeld als wijkvoorziening en vervult het een sociale functie. De deelgemeente Feijenoord is druk bezig met de realisatie van een 3e Cruyff Court op haar grondgebied.

Gio deelt handtekeningen uit
Bron: deelgemeente Feijenoord