Gemeente Lelystad

Natuurpark en Batavia Stad populairste recreatieve bestemmingen

Het Natuurpark is de belangrijkste attractie waar inwoners van Lelystad met het eigen gezin naartoe gaan. Batavia Stad staat bovenaan als ze ergens naartoe gaan met bezoek van buiten de stad.

Het belangrijkste dat wordt gemist op recreatief gebied is (extra) zwemcapaciteit en een gezelliger centrum met meer sfeer, terrasjes en dergelijke. Deze gegevens zijn afkomstig van een onderzoek onder het LelyStadsPanel dat dit jaar kort voor de zomer is gehouden.

Groene voorzieningen

Met name voor het eigen gezin genieten groene voorzieningen duidelijk de voorkeur, ondanks dat ook bij hen Batavia Stad hoog scoort. In de top 5 van populairste bestemmingen om met gasten naartoe te gaan, staan behalve Batavia Stad ook de Bataviawerf en het Aviodrome als niet-groene attracties.

Zuigerplasbos

Het Zuigerplasbos is ook een populaire groene attractie: dit gebied wordt door het grootste deel van de Lelystedelingen wel eens bezocht. Slechts één op de zeven mensen komt er nooit. Bijna de helft van de bezoekers mist daar echter een horecagelegenheid en bijna een derde zou er graag een zogenaamd speelbos willen. Het biologisch landbouwgebied aan de noordkant van de stad wordt nooit bezocht door ruim de helft van de bewoners. Degenen die er wel komen missen er vooral een Stadsboerderij.

Winkelen in de buurtsuper

In het onderzoek werd ook aandacht besteed aan de winkelvoorzieningen in Lelystad. Lelystedelingen blijkt het vaakst de buurtwinkelcentra te bezoeken, hoewel tweederde van de bewoners (ook) meer dan drie keer per maand naar het stadshart gaat. In Batavia Stad komen veel inwoners hooguit één keer per maand.

Rapportcijfers

Van de verschillende winkelgebieden geeft men het hoogste gemiddelde rapportcijfer voor Palazzo: een 7,0. Dit winkelgebied scoort met name hoog op de onderdelen parkeren en kwaliteit + sfeer van de winkels. Batavia Stad volgt direct daarna met een 6,9. Het laagste eindcijfer (6,1) is voor het stadshart, terwijl het Lelycentre (6,3) en de buurtwinkelcentra (6,6) er tussenin zitten.

---