Ingezonden persbericht


Persbericht

Wakker dier staakt procedure bij reclame code commissie:

Albert heijn trekt claim 'diervriendelijk halal' in

Amsterdam 10 december 2008;

Albert Heijn heeft de claim op haar website dat haar halalvlees 'diervriendelijk' is, ingetrokken. Het intrekken van de claim volgt twee dagen nadat Wakker Dier een klachtenprocedure startte bij de Reclame Code Commissie tegen de misleidende bewering. De dieren worden weliswaar onder (reversibele) verdoving geslacht, maar het vlees komt rechtstreeks uit de dieronvriendelijke bio-industrie. Dit bleek uit navraag bij de leveranciers. De 'halal kip' van Albert Heijn is een plofkip die in een oven meer ruimte krijgt dan ze in haar leven heeft gehad. Wakker Dier staakt de klachtenprocedure bij de Reclame Code Commissie, nu Albert Heijn de misleidende bewering heeft ingetrokken.

AH verdoofd halal ... uit de bio-industrie

De slachterijen die aan Albert Heijn leveren zijn Interchicken (kip) en Deen-Hobu (rund/lam). Zij geven bij navraag aan bedwelmd te slachten. Dit is volgens de halalregels, zolang de bedwelming maar omkeerbaar ('reversibel') is. Bij runderen gebeurt het verdoven bijvoorbeeld met een klap op de kop waardoor de dieren buiten bewustzijn raken. Wakker Dier juicht het toe dat steeds meer halalslachtingen (reversibel) verdoofd gebeuren. Onverdoofd ritueel slachten veroorzaakt onnodig dierenleed en zou zo snel mogelijk verboden moeten worden. Wakker Dier vindt het verdoven bij de halalslacht echter niet voldoende om het vlees dan gelijk 'diervriendelijk halal' te noemen. Beide leveranciers betrekken hun dieren uit de bio-industrie; voor het AH-halalvlees worden geen extra huisvestingsregels gesteld voor een dierwaardige behandeling, zo bevestigen de leveranciers. De halal kip van Albert Heijn is een zogenoemde 'plofkip'. Plofkippen hebben loopproblemen door overgewicht. Op de slachtleeftijd van zes weken worden de plofkuikens ruw gevangen met veel breuken en kneuzingen tot gevolg; bepaald niet diervriendelijk dus.

Binnenkort eko-halal; want "bio-industrie is niet halal"

Vorige week nog gaven Imam Galal Ali Amer en Ben Ali-Salah van HalalCorrect Certification al aan dat "... de manier hoe de Nederlandse bio-industrie met dieren omgaat niet strookt met de regels van de Islam, zeker niet als je praat over kippen of kalveren." Zij komen binnenkort met EKO-halal, genaamd HalalPlus (http://www.halalcorrect.com/ ). 'Halal' is omschreven in een spijzenwet, en is veel meer dan alleen een slacht­methode. De omstandigheden waaronder een dier gefokt werd, de kwaliteit van het voedsel en het onderdak dat het kreeg, evenals de wijze van transport en de afstand waarover dit verantwoord gebeuren kan, spelen een rol bij de beoordeling of het vlees halal is. Bijna al het 'halal' vlees in winkels komt echter uit de bio-industrie en voldoet dus eigenlijk helemaal niet aan de islamitische eisen om halal te mogen heten. Wakker Dier startte vorige week een voorlichtingscampagne voor moslims op www.wakkerdier.nl/bio-industrie/halal.php/.

Einde persbericht

Voor meer informatie: Hanneke van Ormondt 020-4604210 of 06-45.75.65.29

Website AH over Halalvlees: http://www.ah.nl/halal/index.jsp

Website AH met Q&A waarin werd geclaimd dat AH-halal diervriendelijk is (vraag 6 is aangepast): http://www.ah.nl/klantenservice/veelgesteldevragen/albertheijn/article.jsp?trg=klantenservice/veelgesteldevragen/albertheijn/article.ah.halal