De nieuwe standaard op legionellabepaling beschikbaar

10/12/2008 12:58

Vitens N.V.

Met de totstandkoming van Legyon is het gemak en de zekerheid van snelle vaststelling van legionella voor elke partij binnen handbereik. Legyon is een joint venture van Vitens en TNO die de legionellachip als de nieuwe standaard gaat vermarkten.

Vanmorgen is Legyon officieel tot leven gekomen door de ondertekening van alle benodigde stukken door Vitens en TNO. Legyon gaat geleid worden door Maarten Offinga.

Sinds de aankondiging van Legyon op de Aquatech afgelopen september heeft de legionellachip veel belangstelling getrokken. 'Ziekenhuizen, bedrijven en controle-instanties tonen interesse, maar ook hotels en zwembaden zijn geïnteresseerd. Daarnaast zijn er ook vragen uit verschillende Europese landen, het Midden-Oosten en de Verenigde Staten,' aldus Offinga. 'Het mooie is dat het gebruik van de chip zal leiden tot een sterke kostendaling als gevolg van de accurate informatie over het daadwerkelijke gevaar voor de volksgezondheid.' Deze aandacht heeft nu al geleid tot concrete verzoeken uit de markt om de chip te gebruiken.

De nieuwe standaard

Met de legionellachip is in het laboratorium in vier uur vast te stellen of een watermonster legionella bevat en of het hierbij gaat om een ziekteverwekkende variant. De legionellachip is daarmee veel sneller en nauwkeuriger dan traditionele kweekmethoden die wel tot een week kunnen duren. De huidige diagnostiek van legionella is gebaseerd op kweekmethoden die een aantal dagen nodig hebben en niet erg nauwkeurig zijn. Met de introductie van deze nieuwe standaard kan veel sneller, beter inzicht verkregen worden en daarmede kunnen de maatschappelijke/onderzoeks kosten aanzienlijk dalen.

De revolutionaire chip werkt met biomarkers die gebaseerd zijn op DNA-technologie. Behalve het razendsnel vaststellen van de aan- of afwezigheid van de bacteriën, bepaalt de chip ook om welke stammen het gaat. Dat is relevant, omdat niet alle voorkomende stammen ziekmakend zijn. Tot nu toe werden alle Legionella pneumophila bacteriën als gevaarlijk beschouwd. Onderzoek van Vitens, TNO en Streeklaboratorium Kennemerland heeft echter aangetoond dat slechts een zeer klein deel van de aangetoonde Legionella stammen daadwerkelijk een gevaar kan vormen voor de volksgezondheid. Legionella pneumophila is bekend als de veroorzaker van de veteranenziekte die in 1999 in Bovenkarspel 32 dodelijke slachtoffers maakte.





http://www.legyon.nl