Voedselcrisis in Afghanistan 10 december 2008, Bamyan - De bevolking van Afghanistan lijdt niet alleen onder de gevolgen van de oorlog, maar heeft nu ook te maken met een voedselcrisis. Hierdoor neemt het aantal ondervoede kinderen toe.

Een meisje oogst aardappelen in de provincie Bamyan. Door droogte en geweld is voedsel erg schaars geworden. Foto: Unicef Een meisje oogst aardappelen in de provincie Bamyan. Door droogte en geweld is voedsel erg schaars geworden. Foto: Unicef

Zelfs in Bamyan, een van de meest vreedzame provincies in het verder zo gewelddadige Afghanistan zijn de gevolgen van de voedseltekorten goed merkbaar. Voor de gewone man is eten vrijwel onbetaalbaar geworden.

Afghanen kunnen wel wat hebben. Gewelddadige machthebbers, lange bitterkoude winters en bevroren wegen hebben de bevolking nooit klein gekregen. Maar nu is het anders.

Aanvallen op voedseltransporten "Door aanvallen op voedseltransporten moeten vrachtwagens andere routes nemen. Daardoor verbruiken ze meer brandstof, iets wat in de voedselprijzen wordt doorberekend,' zegt Ameen Iqbal, die een winkel in de heuvels heeft. "De prijzen van voedsel zijn nu torenhoog en dat heeft enorme invloed op het leven van iedereen. Ik heb nu minder klanten en ik weet niet hoe het verder moet. De mensen in het dorp hebben geen werk en eten net genoeg om in leven te blijven."

Fatima Meetra is pas 28 jaar, maar ziet er door haar harde en zware leven veel ouder uit. Ze woont met haar echtgenoot en drie zonen in één kamer en deelt de keuken met andere families. Haar kinderen weven tapijten om het gezinsinkomen aan te vullen, maar ze gaan ook een halve dag naar school. "Dat moeten ze van mij," zegt Fatima. "Zelf heb ik nooit onderwijs gehad en doordat ik niet kan lezen houd ik altijd een achterstand."

De graanprijs is in Afghanistan het afgelopen jaar verviervoudigd. Daardoor krijgen kinderen minder brood te eten. Foto: Unicef De graanprijs is in Afghanistan het afgelopen jaar verviervoudigd. Daardoor krijgen kinderen minder brood te eten. Foto: Unicef

Stijgend ondervoedingscijfer

De dorpelingen in Bamyan hebben zoveel mogelijk voedselvoorraden aangelegd, maar hulporganisaties vrezen dat door de voedseltekorten het ondervoedingscijfer bij kinderen zal stijgen. Nu al is 67 procent van de Afghaanse kinderen ondervoed en 54 procent lijdt zelfs aan chronische ondervoeding. Deze percentages horen tot de hoogste in de wereld.

Unicef, andere VN-organisaties en de Afghaanse overheid hebben voedselvoorraden klaar staan voor distributie, maar helaas zorgt de onveilige situatie in het land ervoor dat niet alle gebieden voor hulpverleners toegankelijk zijn.

Toch geven Unicef en de andere hulporganisaties de moed niet op. "We zullen alles doen om te helpen en om voedsel naar de bevolking te brengen," zegt Dr. Brandao Co van Unicef Afghanistan.