Nederlandse Politiebond


POLITIE ONDERSTEBOVEN?

De NPB heeft kennisgenomen van het artikel in De Telegraaf waarin wordt gemeld dat de politieorganisatie drastisch zal worden veranderd. In hoeverre de vanochtend gepubliceerde berichten kloppen kunnen we pas beoordelen als het kabinet zijn plannen officieel naar buiten brengt. Toch hebben we gemeend op het artikel te moeten reageren.

De plannen voor de reorganisatie zijn afkomstig van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en haar collega van Justitie. Volgens De Telegraaf wil men een nieuwe dienst oprichten, die onder meer de personeelsadministratie, de huisvesting en de automatisering voor zijn rekening moet gaan nemen. Ook moet de onderlinge samenwerking tussen de korpsen sterk worden verbeterd. Men hoopt met de plannen meer blauw op straat te krijgen en door een betere bedrijfsvoering honderden miljoenen euro's te besparen.

Bezuinigingsoperatie?
De NPB wacht de concrete plannen van het kabinet af, maar wil op voorhand alvast laten weten dat het zeer de vraag is of op deze manier de gewenste effecten zullen worden bereikt. Met name de oprichting van een nieuwe dienst die de ondersteuning aan de korpsen moet leveren baart ons grote zorgen. De ervaring leert dat deze diensten in plaats van ondersteuning te bieden vaak afhankelijkheid creëren. Wij betwijfelen of de personeelszorg daarmee gediend is. Al met al doen de plannen sterk denken aan een ordinaire bezuinigingsoperatie.

De NPB roept al tijden dat de werkdruk bij de basispolitiezorg en de opsporing veel te hoog is en de sterkte volstrekt onder de maat. Wij zullen ons er hard voor maken dat de verwachte bezuinigingen ten gunste komen van het personeel.

Zodra de concrete plannen van het kabinet bekend zijn gemaakt, zal de NPB een inhoudelijke reactie geven.

Gepubliceerd op 10 december 2008 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2008.