Gemeente Lansingerland


Kinderen geven hun mening over de Oranjebuurt



Vanwege de aanleg van een nieuwe riolering wordt de Oranjebuurt komende periode opengebroken. Een unieke kans om eens goed met de bewoners na te denken over wat er verbeterd kan worden in de wijk, zowel fysiek als qua leefbaarheid.

Daarom werd er op woensdag 12 november een wijkschouw in de buurt gehouden.

Niet alleen volwassenen maar ook de kinderen uit de buurt namen deel aan de wijkschouw. Dit is belangrijk omdat het leefgebied van kinderen met name de wijk is. Om naar school te gaan moeten zij door de wijk. Buiten spelen doen ze in de wijk. Eigenlijk zijn het dus echte wijkspecialisten. Dat kinderen mondig genoeg zijn om hun menig kenbaar te maken bleek wel tijdens de wijkschouw. In het gesprek voorafgaand aan de wijkschouw konden Fabienne, Joe, Noa, Koen, Stijn, Wout, Loek, Daisy, Dave,Ted en Chelsea duidelijk aangeven waarom ze de Oranjebuurt leuk vinden om in te wonen, wat er verbeterd moet worden en wat ze missen in de Oranjebuurt. Grootste ergernis van de kinderen was overduidelijk: hondenpoep! Terwijl de volwassen buurtbewoners al rondlopend hun menig over de wijk gaven, liepen de kinderen rond met fotocamera's om op de gevoelige plaat vast te leggen wat volgens hen aandacht nodig heeft.

Op 3 december jl. kwamen de kinderen in het gemeentehuis weer bij elkaar om van de gemaakte foto's collages te maken. Op deze collages is duidelijk te zien wat zij belangrijk vinden voor de leefbaarheid in hun wijk. Aandachtspunten voor de kinderen waren met name speeltoestellen, hondenpoep, stoepen, verkeersveiligheid en het aanbieden van kinderactiviteiten. De opmerkingen van de kinderen worden waar mogelijk meegenomen in de uiteindelijke ontwerpen voor de wijk. De collages zijn in december te bewonderen in de hal van het gemeentehuis aan de Raadhuislaan 1 in Berkel en Rodenrijs.

Op woensdag 10 december a.s. bespraken de volwassenen uit de buurt hun aandachtspunten tijdens het eerste bewonersatelier. Hierbij werden de Wilhelminastraat en het gebied daaronder besproken (fase 1 en fase 4). De andere gebieden komen op een later tijdstip aan bod. Bewoners uit de Oranjebuurt die nog mee willen denken over verbeteringen in de buurt kunnen zich nog opgeven via
geefkleuraanjewijk@lansingerland.nl.