Gemeente Elburg


Meedoen in Elburg
ook voor jongeren met een beperking! Inleiding De gemeente Elburg en stichting WIEL zijn hard bezig met het organiseren van activiteiten voor jongeren met een beperking.
Op 24 juni 2008 is er een bijeenkomst gehouden waarin de jongeren zelf konden aangeven wat zij graag zouden willen doen. De genoemde ideeën worden steeds verder uitgewerkt. In deze nieuwsbrief willen we u informeren waar de gemeente en stichting WIEL op dit moment mee bezig zijn.

Beleidsnotitie
"Meedoen, ook voor wie een beperking heeft" De gemeente heeft de beleidsnotitie "Meedoen, ook voor wie een beperking heeft" geschreven.
In deze beleidsnotitie staan alle activiteiten omschreven. De beleidsnotitie is inmiddels door het college van B & W akkoord bevonden. In januari 2009 zal de gemeenteraad er over spreken. Daarna moeten de plannen verder uitgewerkt en uitgevoerd worden.
U kunt de notitie opvragen bij: Lammie Post op telefoonnummer 0525- 688796 of via mailadres lammie.post@elburg.nl

Soos voor jongeren met een lichamelijke beperking Een van de vragen op 24 juni jl. was het regelen van ontmoetingsmogelijk- heden voor jongeren met een beperking.
Het streven is dat in februari 2009 de soos voor jongeren met een lichame- lijke beperking van start kan gaan!
De bedoeling is om elkaar in een gezellige omgeving te ontmoeten. Op een ontspannen manier kunnen jongeren kennis maken met elkaar en geza- menlijk wat drinken of een activiteit doen.
Stichting WIEL wil graag horen hoe jongeren dit georganiseerd willen zien en wil daarom graag met belangstellende jongeren in contact komen. Jongeren met een lichamelijke beperking van 12 tot 18 jaar die dit leuk lijkt kunnen zich opgeven bij Jan Willem Koopman van stichting WIEL, zijn gegevens vindt u achterop deze nieuwsbrief.
Fitness voor jongeren met een lichamelijke beperking Een organisatie voor fysiosport in de gemeente Elburg heeft aangeboden fitness te willen geven aan jongeren met een lichamelijke beperking.
Het zou leuk zijn om met een aantal jongeren met een lichamelijke beperking samen te kunnen fit- nessen. Wie hieraan mee wil doen kan zich gelijk opgeven! Bel dan snel naar Jan Willem Koopman of vul de bon in. De start van deze activiteit is afhankelijk van het aantal aanmeldingen. Voor jongeren met autistische problematiek: Activiteiten in de buitenlucht De gemeente en stichting WIEL zijn in gesprek met Stichting GRIP over activiteiten in de buiten- lucht. Zij bekijken samen de mogelijkheden om iets met dieren te doen en de natuur te verkennen. Deze vormen van vrijetijdsbesteding zijn namelijk een goede manier om met elkaar in contact te komen. Uit de gesprekken die inmiddels gevoerd zijn blijkt wel dat het organiseren zorgvuldig moet gebeuren. Bijvoorbeeld als het gaat om de begeleiding tijdens excursies naar buiten. In januari 2009 is er een vervolggesprek met Stichting GRIP, stichting WIEL en de gemeente.

Sportmix Naast gesprekken met Stichting GRIP zijn de gemeente en stichting WIEL ook in gesprek gegaan met

de Gelderse Sport Federatie. Deze organisatie streeft naar het bevorderen van sportactiviteiten voor jongeren met een beperking. Ook sporten voor jongeren met een beperking mag niet ontbreken in de gemeente!
De gesprekken gaan onder andere over het aanbieden van een "sportmix". Niet één bepaalde sport waar de jongeren aan mee kunnen doen, maar diverse sporten om de beurt. De bedoeling is dat jon- geren kunnen kennismaken met de diverse sporten en kunnen kijken welke sport bij hen past. Na de "sportmix" kunnen de jongeren kijken wat zij leuk vonden en gaan de partijen kijken of daar in de toekomst iets voor georganiseerd kan worden. Dit idee zal in 2009 verder uitgewerkt worden.

Schaken Er waren al gesprekken met de schaakvereniging Caïssa en dat is nu ook concreet. De schaakvereniging staat er voor open om het schaken voor jongeren met een beperking mogelijk te maken in Elburg. De vereniging heeft onder andere haar licht opgestoken bij de vereniging in Putten die hier al langer mee bezig is. De vereniging komt graag in contact met jongeren die belang- stelling hebben voor de schaaksport. Wil jij je tegenstander eens schaakmat zetten, geef je dan snel op! Voor opgeven: zie onderaan deze nieuwsbrief. Ook als je schaken wilt leren in jouw eigen tempo. En voor de kos- ten hoef je het niet te laten, want die zijn zeer vriendelijk te noe- men.
Het wordt op prijs gesteld als er ook ouders zijn die met de schaakvereniging na willen denken hoe je de activiteiten dan het beste organiseert en begeleidt. Wilt u meedenken? Meldt u dit even bij Jan Willem Koopman van stichting Wiel.

Bemiddelpunt Tijdens de bijeenkomst op 24 juni jl. bleek dat een aantal ouders het ook belangrijk vindt om een sys- teem te hebben waarbij het mogelijk is hun vraag om begeleiding voor hun kind te koppelen met be- schikbaar aanbod voor begeleiding.
Jongeren met en zonder beperking die samen iets gaan ondernemen bijvoorbeeld. De gemeente is samen met een aantal andere gemeenten in gesprek met Biblionet-ID over zo'n sys- teem. Meer informatie vindt u op: http://www.biblionetid.nl/content/56/bemiddelpunt.html Dit systeem beoogt vraag en aanbod van mensen bij elkaar te brengen. We hopen dat het systeem in 2009 in Elburg operationeel gaat worden!
Oudergespreksgroep Tijdens de bijeenkomst op 24 juni jl. bleek hoe belangrijk het is om als ouders contact te hebben met lotgenoten.
In een gezin met een kind met ADHD en/of PDD-NOS stoornis komt er veel op ouders/verzorgers af. De ontwikkeling, en daardoor de opvoeding, kan anders lopen dan verwacht. Ouders/verzorgers kunnen bedolven worden onder goede adviezen of kunnen veel onbegrip vinden in hun omgeving. MEE Veluwe gaat een lotgenotengroep voor deze ouders/verzorgers organiseren. Meer informatie volgt in het voorjaar van 2009.
Groepen of individueel? Om zoveel mogelijk jongeren met een beperking in de gemeente Elburg te bereiken, is ervoor gekozen om ons nu te richten op groepsactiviteiten. Wellicht kan nog niet iedereen nu deelnemen. Uw eigen individuele vraag stellen mag natuurlijk altijd. U kunt uw wensen en/of behoeften kenbaar maken aan Jan Willem Koopman van stichting WIEL. Er is wel een voorbehoud: we doen ons best, maar kunnen niet garanderen dat we overal een pas klaar antwoord op hebben of een oplossing voor weten!

Opgeven en/of Reageren Wil je je opgeven voor de Soos, voor fitness of voor het schaken? Neem dan contact op met Jan Willem Koopman. Tel 0525-681212 of mail sve@wiel.nl.

Wil jij/ Wilt u op deze nieuwsbrief reageren, of heb jij/heeft u suggesties? Jouw/Uw meedenken wordt op prijs gesteld! Reacties kunt u mailen naar gert.gerritsen@elburg.nl