D66

Nieuw stelsel luchthavens blijkt wolf in schaapskleren

10 december 2008

D66-Eerste Kamerlid Gerard Schouw is kritisch over het nieuwe stelsel voor alle burgerluchthavens in Nederland, met uitzondering van Schiphol. De wijziging van de wet luchtvaart vanwege de decentralisatie van bevoegdheden naar het provinciale bestuur is eigenlijk een wolf in schaapskleren. Schouw: "De naamgeving van het wetsvoorstel zet je op het verkeerde been. Het gaat niet om decentralisatie, maar juist om centralisatie."

Schiphol

"Deze wetswijziging maakt dat alle regionale luchthavens filialen van Schiphol worden, waarbij de minister aan de knoppen zit en niet de provincies", meent de D66-senator. Ook over Schiphol valt veel te zeggen. "Willen we wel een enorm vliegveld in het hart van de Randstad?" Volgens Schouw zou er met de kennis van nu een studie moeten komen naar de mogelijkheden van een luchthaven in zee. "Wie bestuurt, moet vooruit durven kijken", zo stelt hij.

Rechtsbescherming

Een ander belangrijk punt is de rechtsbescherming van de betrokkenen. Beroep op besluiten van Schiphol of van met Schiphol samenwerkende luchthavens kan alleen bij de burgerlijke rechter. Schouw vindt het ondemocratisch dat beroep bij de bestuursrechter is uitgesloten. De bestuursrechter toetst immers op behoorlijke en zorgvuldige belangenafweging.Schouw: "De werking van de wetswijziging komt er op neer dat er meer vliegverkeer komt met beperking van de democratische rechten en belangen van betrokkenen."

Lees hier de volledige bijdrage van senator Gerard Schouw.