Royal Haskoning


Royal Haskoning haalt project binnen voor de New Doha Port in Qatar

10-12-2008

Royal Haskoning zal samen met WorleyParsons Qatar WLL (dochtermaatschappij van Worley Parsons Australia) het technische ontwerp uitvoeren voor de nieuwe haven van Doha, nabij Mesaieed in Qatar, de New Doha Port. De activiteiten van de bestaande haven van Doha zullen voor het einde van 2014 worden overgebracht naar de New Doha Port.

Het aandeel van Royal Haskoning in dit project betreft de uitwerking van een gedetailleerd masterplan van de haven en het complete technische ontwerp van alle bijbehorende havenonderdelen aan land- en zeezijde. De reputatie van Royal Haskoning als wereldwijde leider op het gebied van maritieme techniek en consultancy, in combinatie met de ervaring die het bedrijf heeft in de Golfstaten, is een van de belangrijkste redenen geweest voor de gunning van dit prestigieuze project. De totale consultancykosten voor het technische team zullen uitkomen op zo'n 33 miljoen US dollar.

De eerste fase van de nieuwe haven, die is gesitueerd in het binnenwater van de kust ten noorden van Mesaieed en ten zuiden van Al Wakra, zal in 2014 worden opgeleverd. Het project zal 20 km2 momenteel ongebruikt land beslaan en in Economische Zone 3 worden geïntegreerd. Hier zullen straks ruwe grondstoffen en goederen worden geïmporteerd ter ondersteuning van de strategische groei van het land. Tijdens het¬ project zullen ook een aantal containerterminals, een graanterminal, een stukgoederenterminal, faciliteiten voor de kustwacht en het jacht van de emir en een aparte haven voor de marine van Qatar worden gerealiseerd.

De ontwikkeling van de haven maakt deel uit van de Qatarese doelstelling National Vision 2030, waarmee een brug moet worden geslagen tussen verleden en toekomst. Binnen deze visie is Qatar een levendig en welvarend land met economische en sociale rechtvaardigheid voor allen, waar mens en natuur in harmonie samenleven. "De timing van het contract laat zien dat Qatar aan de invloed van de wereldwijde financiële crisis weet te ontsnappen," voegt de heer Al Noaimi, Voorzitter van het Bestuurscomité van de New Doha Port, daaraan toe.

Al Noaimi uit verder zijn vertrouwen in het sterke team dat is samengesteld en zijn vaste voornemen om een havenfaciliteit van wereldklasse af te leveren, gebouwd om te voldoen aan de hoogste internationale normen en om de ontwikkeling van Qatar tot 2030 en verder te faciliteren.

Cansult Maunsell (AECOM) (programmamanagement) is aangetrokken om consultancydiensten op het gebied van projectmanagement voor het project te verzorgen.

Meer informatie

Katinka Erkens-Janssen
Katinka Erkens-Janssen
T +31 (0)24 328 49 72
E Katinka Erkens-Janssen

Eric Smit
Eric Smit
T +31 (0)24 3284430
E Eric Smit