Gemeente Voorschoten

Voorschoten van start

Baggerwerkzaamheden in Voorschoten van start

baggerboot Het Hoogheemraadschap van Rijnland is al sinds april bezig om vervuilde bagger in Zuidwest Rijnland weg te halen. Dit werk is zo goed als klaar, nu kan het grote baggerwerk beginnen.

Rijnland is sinds 2006 bezig met de voorbereiding en uitvoering van een groot baggerprogramma in Valkenburg, Voorschoten, Wassenaar, Zoeterwoude, Stompwijk en Leidschendam. In de voorbereiding is uitvoerig gesproken over de manier waarop bagger hergebruikt zou kunnen worden in het gebied. Eén van de wensen van de bewoners en gebruikers van het gebied is dat eerst de zwaar vervuilde bagger uit het gebied weggehaald moet worden.

Rijnland heeft invulling gegeven aan deze wens en heeft dit jaar alle vervuilde bagger opgebaggerd en naar een speciale verwerker afgevoerd. Het betrof hier ongeveer tien procent van de totale hoeveelheid bagger, ofwel zo'n 50.000 kubieke meter. Vanaf begin volgend jaar begint het baggeren van de resterende negentig procent - bijna een half miljoen kubieke meter.

Als eerste komen de watergangen binnen de bebouwde kom aan de beurt, zo'n 100.000 kubieke meter. In deze bagger zit veel rommel zoals flessen, blikjes en stenen. Een gespecialiseerd bedrijf haalt deze bagger weg en maakt het geschikt voor hergebruik op een aantal verwerkingslocaties in de regio.Daarna komt in de loop van 2009 het landelijk gebied aan de beurt. Het grootste deel van de bagger, zo'n 250.000 kubieke meter, zal op de traditionele manier naast de watergangen over het land verspreid worden. Landeigenaren zijn verplicht om de bagger uit aangrenzende watergangen op hun land te accepteren - men noemt dit de ontvangstplicht. Omdat er veel bagger uit de watergangen zal komen gaat Rijnland met alle landeigenaren afspraken maken over een vergoeding van eventueel geleden schade.

Er zijn veel plaatsen waar bagger niet zo maar op de kant verspreid kan worden. Denk hierbij aan volkstuinen, kassen, golfbanen, of op plaatsen waar wegen en fietspaden langs de sloot liggen. De bagger uit deze sloten gaat naar een tijdelijk depot in de buurt waar de bagger indroogt tot herbruikbare grond. Het gaat hier om ongeveer 150.000 kubieke meter. Rijnland gaat de grond uit deze depots gebruiken bij het verstevigen van oevers in het gebied. Deze combinatie van baggeren en oeverversterking werkt kostenbesparend. Bovendien hoeft er dan veel minder met vrachtwagens heen en weer gereden te worden.

Omdat het hier gaat om een groot programma waar veel mensen iets van zullen merken heeft Rijnland een informatieve website ingericht. Het adres: www.rijnland.net, via het menu `Baggeren' doorklikken naar `Baggerprojecten' en dan `Zuidwest Rijnland' kiezen.
* 10 december 2008