Gemeente Castricum

Castricums afval gaat ondergronds

Castricum, 10 december 2008

Castricums afval gaat ondergronds.

Binnenkort is afval boven de grond verleden tijd bij de Castricumse flatgebouwen. In juli 2007 heeft de raad besloten om bij gestapelde bouw het afval met behulp van ondergrondse containers in te zamelen. Op ongeveer 80 locaties in de drie woonkernen worden ± 135 betonnen putten ingegraven waarin stalen binnenbakken met inworpzuilen geplaatst worden.

Verfraaiing

Geplaatst worden ondergrondse restafvalbakken bij flats, duplexwoningen en gestapelde bouw. Bij diverse flats zoals o.a. bij de Offenbachstraat en de Brinkstaete zijn deze voorziening tot volle tevredenheid van de inwoners toegepast.Bij winkelcentra worden deze voorzieningen ook toegepast voor de ondergrondse opslag van papier, glas en kleding zoals op de Brink en het Churchillplein. Doel is verfraaiing van de openbare ruimte en een efficiënte wijze van inzameling.

Op 4 inloopavonden zijn bewoners en gebruikers op de hoogte gebracht van dit voornemen en konden vragen gesteld worden met ruimte voor inspraak en ideeën van iedereen. De opdracht tot leveren en plaatsen van de ondergrondse containers is in nauwe samenwerking met de Huisvuilcentrale tot stand gekomen.

Aanbesteding

Aanbesteding ( Europees) heeft inmiddels in een groot verband plaatsgevonden voor het leveren en plaatsen van de ondergrondse voorzieningen in 9 gemeenten. Castricum heeft hierbij gebruik gemaakt van de expertise en ervaring van de H.V.C. en andere gemeenten.

Ter inzage (binnenkort)

Op de twee locaties van de gemeente (Zonnedauw in Limmen en gebouw de Loet) komen binnenkort de tekeningen met locaties van de ondergrondse containers ter inzage en visie te liggen. Bewoners kunnen gedurende 6 weken hierop reageren en hun zienswijze inleveren. Ook op de website van de gemeente zijn de locaties m.b.v. tekeningen te zien.

Het college van burgemeester en wethouders heeft inmiddels het concept besluit locaties genomen waarna op basis van ingeleverde zienswijzen het definitieve besluit genomen kan worden.