Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen: religie kan mensenrechten juist verdedigen

10 dec 2008 | `Nu vrijheid van godsdienst wereldwijd steeds vaker onder druk staat moeten we ons juist sterk maken voor de rechten van de mens.' Dat zei Minister Verhagen vandaag tijdens de Internationale Inter-religieuze Conferentie in het Vredespaleis in Den Haag. Verhagen spreekt tijdens de conferentie

De conferentie wordt gehouden ter ere van de zestigste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) zei zich zorgen te maken dat in deze tijd met name religieuze minderheden wereldwijd steeds vaker slachtoffer worden van onrecht en geweld.

`Het is van belang dat er vanuit alle godsdiensten een signaal wordt afgegeven dat religie mensenrechten niet ondermijnt, maar juist verdedigt', aldus minister Verhagen. Daarom ondertekenen tien afgevaardigden van de verschillende wereldgodsdiensten tijdens de conferentie de Verklaring van Geloof in Mensenrechten, waarmee zij het wederzijds respect voor elkaar en voor de universele mensenrechten onderstrepen.

De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, die in 1948 door alle toenmalige leden van de Verenigde Naties werd ondertekend, beschermt het individu tegen onderdrukking en discriminatie. De Verklaring is een belangrijke basis voor internationale rechtspraak en is overgenomen in de grondwetten van vele landen.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl