Gemeente Bernheze


Deeltraject ecologische verbinding in uitvoering

ceres
Al enige tijd is de gemeente Bernheze bezig met het realiseren van een ecologische verbindingszone tussen de Bedafse Bergen en de Heeswijkse bossen. Door de ecologische verbindingszone kunnen dassen, amfibieën en struweelvogels zich verplaatsen van het ene naar het andere natuurgebied. Door de natuurgebieden met elkaar te verbinden ontstaan er grotere leefgebieden voor deze dieren, die hiermee betere overlevingskansen krijgen.

Een groot gedeelte van deze verbinding is al gerealiseerd. Rond de Nistelrodesedijk en de Laageindsedijk in Heeswijk-Dinther liggen nog een aantal knelpunten, die gedeeltelijk deze winter opgelost worden. De gemeente Bernheze zal, in samenwerking met grondeigenaren in het gebied, eind 2008/begin 2009 het gedeelte tussen de Hommelse Hoeve en de Bernisse Hoeve realiseren. Het gaat hierbij om het doortrekken van de houtsingel die parallel loopt aan de Bosweg en het inrichten van de zandweg tussen de Nistelrodesedijk en de Laageindsedijk. Om dassen en amfibieën beide wegen veilig over te laten steken worden ter hoogte van de drempels in de Nistelrodesedijk en de Laageindsedijk faunatunnels aangelegd.

Subsidie CERES
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie in het kader van CERES. De gemeente Bernheze ontvangt voor een aantal elementen van de inrichting een vergoeding. Eigenaren van particuliere grond kunnen gebruik maken van het Stimuleringskader Groenblauwe diensten, een subsidieregeling van de provincie Noord-Brabant.

Wanneer dit gedeelte van de ecologische verbindingszone is gerealiseerd gaat de gemeente aan de slag met ook het laatste gedeelte van de verbinding, tussen de Bernisse Hoeve en het waterwingebied bij De Witte Hoeve.

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35
kijk eens bij:
WOZ-loket