Rendementen wegvervoer: dramatische achteruitgang in 2008

10/12/2008 14:02

NEA Transportonderzoek en -opleiding B.V.

De rentabiliteit in het beroepsgoederenvervoer over de weg zal naar verwachting in 2008 een forse achteruitgang te zien geven ten opzichte van 2007. NEA voorziet dit in het derde kwartaalonderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Stichting NIWO, naar de rentabiliteit van transport- en logistiekbedrijven actief in het beroepsgoederenvervoer over de weg.

De gemiddelde rentabiliteit in het binnenlands beroepsgoederenvervoer over de weg in 2008 zal naar verwachting uitkomen op -0,3%. Dit betekent een achteruitgang van 1,3% ten opzichte van 2007. In het grensoverschrijdend vervoer is de achteruitgang van de rentabiliteit nog veel groter. Werd vorig jaar nog een rendement behaald van -1,2%, in 2008 zal het rendement uitkomen op


-3,2%.

De hoge dieselprijs in het eerste halfjaar en de gevolgen van de kredietcrisis zijn de belangrijkste veroorzakers van deze achteruitgang. Vanwege de kredietcrisis is de reële economie aangetast waardoor er minder vervoerd wordt. In het derde kwartaal is de transportsector geconfronteerd met een dalende vervoerprestatie waardoor er een te hoge capaciteit in de markt zit, hetgeen een verslechtering geeft van de benutting van het materieel. Dit heeft tot gevolg dat de rentabiliteitscijfers dramatisch teruglopen.

De grote bedrijven (meer dan 50 voertuigen) behalen in 2008 nog een positief rendement. Doordat deze bedrijven meer toegevoegde waarde bieden met transport aanverwante activiteiten (zoals opslag), kunnen zij nog een redelijk rendement behalen.

De rapporten zijn te bestellen bij NEA (gjo@nea.nl www.nea.nl).

De volledige titels zijn:

"Korte-termijnontwikkelingen bij transport- en logistiekbedrijven actief in het binnenlands beroepsgoederenvervoer over de weg; 3e kwartaal 2008"

"Korte-termijnontwikkelingen bij transport- en logistiekbedrijven actief in het grensoverschrijdend beroepsgoederenvervoer over de weg; 3e kwartaal 2008"





http://www.nea.nl