D66

Regels filmwijzer niet handhaafbaar en onredelijk

10 december 2008

D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham reageert kritisch op de antwoorden van minister Hirsh Balin (Justitie, CDA) op Kamervragen van de sociaal-liberaal over de leeftijdscontrole in bioscopen. De minister vindt dat bioscoopeigenaren altijd naar de leeftijd van jongeren moeten vragen en hen moeten weigeren als ze niet aan de juiste leeftijd voldoen. Van der Ham ziet in de huidige wet zowel praktische als principiele bezwaren.

Praktisch bezwaar

Allereerst is er een praktisch bezwaar. Er bestaan nu leeftijdscatagorien van 6, 12 en 16 jaar op basis waarvan jongeren kunnen worden geweerd. Het probleem is echter dat jongeren pas vanaf 14 jaar een indentificatieplicht hebben. Voor bioscoopexploitanten is het dus onder die leeftijd gissen naar de juiste leeftijd. Van der Ham: "In principe is het prima dat kinderen, als ze zonder begeleiding in een bioscoop komen, worden weggehouden bij films die niet voor hen bestemd zijn. Maar de regels die er nu zijn kunnen onmogelijk worden gehandhaafd. Daar moet de minister iets aan doen."

Verantwoordelijkheid ouders

D66 heeft wel een probleem met het feit dat kinderen ook mét ouders kunnen worden geweigerd bij een bioscoop. Van der Ham: Als een film voor 12 jaar en ouder is bestemd, maar een ouder de inschatting maakt dat zijn zoon/dochter van 11 jaar de film best aankan, dan behoort de inschatting van de ouders de doorslag te geven." Van der Ham wijst bijvoorbeeld op de film 'Oologswinter' die bestemd is voor 12 jaar en ouder. Van der Ham: "Een ouder die z'n zoon/dochter iets wil laten zien van de Tweede Wereldoorlog kan zelf het beste inschatten of zo'n film al geschikt voor hem/haar is." De sociaal-liberaal pleit ervoor in de wet op te nemen dat kinderen begeleid door ouders of volwassenen voldoende reden is om toegang tot een film te krijgen. "Nu worden soms hele gezinnen geweigerd omdat het kind net een jaartje te jong is. Op deze manier krijgen we hele rare situaties", aldus Van der Ham.

Bekijk hier de reactie van Boris van der Ham in het RTL Nieuws.