Gemeente Wijdemeren


Mediation werkt

Mediation werkt

Een conflict tussen bewoners en gemeente over de bouw van een paardenstal achter het Zuidereinde is door middel van mediation opgelost.

De eigenaar van een oude paardenstal achter het Zuidereinde gaf toestemming voor de sloop van deze stal. Hierdoor werd het mogelijk het nieuwe fietspad achter het Zuidereinde te voltooien. De eigenaar van de gesloopte stal kreeg van de gemeente vergunning voor de bouw van een nieuwe. Omwonenden maakten echter bezwaar tegen die bouwvergunning, onder andere omdat hun uitzicht door de nieuwe stal werd belemmerd. Het college hield de bouwvergunning echter in stand.

Maar één sessie nodig
Hierop gingen de omwonenden in beroep bij de rechter. Aan het einde van de zitting stelde de rechter voor dat de partijen zouden proberen om via mediation tot een oplossing te komen. Zou dat niet lukken, dan zou de rechtbank alsnog uitspraak doen. Alle partijen gingen hiermee akkoord en hadden genoeg aan één sessie om tot een akkoord te komen. Het beroep is ingetrokken en het bouwplan voor de nieuwe paardenstal wordt onveranderd - een kwartslag gedraaid, waardoor het uitzicht van de omwonenden minder wordt belemmerd.
Zaak gesloten.

(10-12-2008)