Limietcrisis: bedreiging export

10/12/2008 14:12

Fenedex

In november kreeg Fenedex, de grootste exportorganisatie van Nederland, regelmatig te maken met verontruste exporteurs die berichtten dat er onverwacht en in hun ogen onterecht op grote schaal kredietlimieten werden ingetrokken. Dit was voor Fenedex aanleiding om onder haar leden te onderzoeken in welke mate men door de beperking van de limieten in hun export geraakt werd en wat er ondernomen zou kunnen worden richting kredietverzekeraars.

56% van de respondenten gaf te kennen dat ze met het intrekken van kredietlimieten geconfronteerd zijn. Dit heeft tot gevolg dat exporteurs veel van hun transacties niet langer kunnen verzekeren. 90% van de getroffen exporteurs gaf aan dat ze hierdoor hun betalingscondities moeten aan passen. Om er zeker van te zijn dat betalingen binnen komen ziet 82% van de respondenten zich genoodzaakt vooruitbetaling van klanten te eisen. Niet alle buitenlandse afnemers zullen hier aan kunnen voldoen waardoor de exportomzet van exporteurs onder druk komt te staan.

Fenedex is daarom niet alleen in gesprek gegaan met verschillende brancheorganisaties en het Ministerie van Economische Zaken, maar heeft ook direct overleg gepleegd met Atradius. Tijdens dit gesprek zijn door de verzekeraar de volgende toezeggingen gedaan:

De kredietverzekeraar voert 1 op 1 contacten met hun verzekerden door om risico's beter in kaart te brengen, ontwikkelingen en limieten te bespreken en waar mogelijk kredietlimieten opnieuw vast te stellen.

In voorkomende gevallen zal verzekerden in overweging gegeven worden ordergroottes aan te passen aan de toegenomen risico's

Met verzekerden zal in voorkomende gevallen gesproken worden over verhoogd eigenrisico wanneer daarmee kredietlimiet overeind kan blijven

De verzekeraar zal de kredietlimieten veel meer richten op individuele ondernemingen dan op landen of hele branches

Intrekken van limieten zal in de toekomst niet meer plotsklaps geschieden. Zorgvuldigheid zal betracht worden in goed overleg met de klant-exporteur.

Fenedex zal de komende tijd de ontwikkelingen op de voet blijven volgen en zich blijven hard maken voor de belangen van de exporteurs.





http://www.fenedex.nl