Gemeente Heemskerk


woensdag, 10 december 2008

Subsidie voor projecten Millenniumdoelstellingen

De gemeente Heemskerk geeft subsidie aan twee projecten die bijdragen aan het halen van de Millenniumdoelstellingen. De Stichting Syrokids Heemskerk krijgt EUR 3.017,- om schoolspullen en goederen noodzakelijk voor de primaire levensbehoefte voor kansarme (wees)kinderen naar Accra in Ghana te versturen. Terre des Hommes ontvangt EUR 2.219,- ter ondersteuning van het St. Mary Lacor Ziekenhuis te Gulu, Oeganda, om het hoge sterftecijfer onder vrouwen en zuigelingen te verlagen.

De Stichting Syrokids verscheepte in 2008 onder andere schrijfwaren, schriften, computers, linnengoed, medicijnen, rollators per container naar Ghana. Hierdoor kunnen veel mensen de kwaliteit van hun dagelijks leven verbeteren en wordt kinderen een kans geboden onderwijs te volgen.
Terre des Hommes ondersteunt het St. Mary Lacor Ziekenhuis in Oeganda. De gezondheidssituatie in Gulu is slecht: de kindersterfte en het aantal vrouwen dat bij de bevalling overlijdt, liggen veel hoger dan het landelijk gemiddelde. Sinds 1 augustus 2006 worden bijvoorbeeld zwangere vrouwen gratis behandeld maar de financiering van de gemaakte kosten moet evengoed plaatsvinden. Daarnaast is het hebben van schoon drinkwater essentieel voor een goede gezondheid.

Millenniumgemeente
Sinds 2007 is de gemeente Heemskerk ook Millenniumgemeente en zet zich in om gezamenlijk te vechten tegen armoede en honger, ongelijkheid tussen man en vrouw, milieuverontreiniging en Hiv/Aids en om in te zetten op verbetering van de toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en schoon water. Deze beloften zijn samengevat in de acht Millenniumdoelen. Deze doelen zijn:

1. Extreme armoede en honger zijn uitgebannen
2. Alle jongens en meisjes gaan naar school
3. Mannen en vrouwen hebben dezelfde rechten
4. Kindersterfte is sterk afgenomen

5. Minder vrouwen sterven door zwangerschap
6. De verspreiding van ziektes als AIDS en malaria is gestopt
7. Er leven meer mensen in een duurzaam leefmilieu
8. Er is meer eerlijke handel, schuldverlichting en hulp

De doelen moeten in 2015 gehaald zijn.

---