Gemeente Veenendaal


Taalcoaches

Veenendaal wil honderd taalkoppels vormen

Â

VEENENDAAL - Het college spreekt de ambitie uit om de komende drie jaren honderd taalkoppels in Veenendaal te realiseren. Een taalkoppel is een match tussen een inburgeraar en een vrijwillige taalcoach, die elkaar tijdens het inburgeringstraject regelmatig ontmoeten. Het oefenen van de Nederlandse taal in de praktijk ondersteunt de professionele taalles en helpt de inburgeraar op weg naar het examen.

Bij het ministerie van VROM heeft het college van B en W een aanvraag ingediend voor financiering van honderd taalkoppels.

Een taalcoach is een vrijwilliger die iemand helpt met het leren van de Nederlandse taal. Dit gebeurt vooral door de taal in de praktijk te oefenen. De taalkoppels kunnen de bezigheden samen bepalen. Dit kan variëren van een bezoek aan een museum of de bibliotheek tot naar het gemeentehuis gaan om iets af te handelen, of gewoon te praten.

Iedereen kan taalcoach zijn: student, gepensioneerde, een collega of een moeder van school. Taalcoach zijn is leuk en leerzaam. Je ziet Nederland eens door andermans ogen. Bovendien draag je zo bij aan een betere samenleving. Afhankelijk van de werkwijze van de organisatie kom je 2 à 3 uur per week of twee weken bij elkaar. Je trekt meestal zes tot twaalf maanden met elkaar op.

Voor de uitvoering van het project benaderen de gemeente het Vrijwilligers Netwerk Veenendaal en de stichting Vluchtelingenwerk Midden Gelderland. Als duidelijk is dat Veenendaal de benodigde middelen van het Rijk ontvangt, begint de gemeente de gesprekken met deze partijen.