Waterschap Veluwe


Waterschap Veluwe komt op gang

College-vorming nieuw bestuur komt op gang

Minimaal vijf partijen in het algemeen bestuur van Waterschap Veluwe zullen het eens moeten worden over de vorming van een college van dijkgraaf en heemraden voor de komende vier jaar. Water natuurlijk-lijsttrekker Jan Aalbers zet als informateur de eerste stappen op weg naar een nieuw college.

De verkiezingsuitslag bij Waterschap Veluwe leverde een tamelijk vlakke uitslag op. Vijf partijen kregen drie zetels, vijf partijen kwamen met twee zetels in het bestuur en er is één eenmansfractie. Water natuurlijk kreeg het grootste aantal stemmen en mag daarom het voortouw nemen in de formatie van het nieuwe college. Met elf groeperingen in het nieuwe bestuur van 26 zetels is dat geen makkelijke situatie. Aalbers probeert een college te vormen dat zowel qua samenstelling als qua inhoud zo beleidsrijk mogelijk gaat optreden.

"Na verkiezingen waarin partijen de nadruk leggen op hun opvattingen over de waterschapstaken ligt het voor de hand dat ze na de verkiezingen willen samenwerken aan een beleidsrijke coalitie", aldus Aalbers maandagavond. Hij deed die uitspraak tijdens het plenair overleg van lijstaanvoerders dat volgde op een serie individuele gesprekken eind vorige week.

Europees en rijksbeleid, beleidsopgaven als Ruimte voor de rivier en de uitwerking van de plannen van de Commissie Veerman zullen de behoefte aan beleidsvorming alleen maar groter maken. Terwijl de naderende recessie een beheerste ontwikkeling van de lasten noodzakelijk maakt.

Uit de inbreng van de partijen tijdens de afzonderlijke gesprekken en uit de discussie concludeert Aalbers dat het mogelijk moet zijn om een meerderheidscollege op poten te zetten: "In de verkiezingstijd wezen we op verschillen, nu zoeken we de overeenkomsten". Inmiddels is wel duidelijk dat met sommige partijen duidelijke verschillen van inzicht bestaan.

Het blijft nog even voorzichtig manoeuvreren: komende week zullen zowel een concept-programma-accoord als de hoofdlijnen van de nieuwe coalitie zichtbaar moeten worden.