Gemeente Best

Groen Blauw Stimuleringskader

10-12-2008

"Het begin is er", zegt Judith van Doren, veldcoördinator namens de Agrarische Natuurvereniging Het Groene Woud. Daarmee doelt Van Doren op de eerste aanvragen die zijn ingediend in het kader van het Groen Blauw Stimuleringskader deelgebied Best, Boxtel, Oirschot.

Het Stimuleringskader is een provinciale stimuleringsregeling voor het beheren van bestaande en het realiseren van nieuwe landschapselementen op landbouwgrond. Gemeenten Best, Boxtel, Oirschot, waterschap De Dommel en de provincie Noord-Brabant stellen voor dit deelgebied daarvoor een bedrag van ruim 3,8 miljoen euro beschikbaar.

"De projecten waarvoor nu aanvragen zijn ingediend, hebben betrekking op de aanleg van nieuwe landschapselementen", aldus Van Doren. "Maar de regeling biedt ook mogelijkheden voor een financiële tegemoetkoming aan mensen die bestaande, oudere landschapselementen in hun bezit hebben. De regeling is dus niet alleen bedoeld voor de realisatie van nieuwe landschapselementen, maar ook om eigenaren van kenmerkende landschapselementen een reële vergoeding te verstrekken voor het onderhouden van het betreffende element."

Zes jaar
Door zaken als ruilverkaveling zijn veel oorspronkelijke landschapselementen verdwenen, zegt Van Doren. "Maar niet overal. Op sommige percelen van particuliere grondbezitters vind je nog steeds elementen als houtwallen, een bomenrij of een rij knotbomen langs de sloot. Deze particulieren, niet per definitie agrariërs, kunnen voor het beheer van die oorspronkelijke landschapselementen een contract voor de duur van zes jaar afsluiten.

We zullen deze mogelijkheid, net als de subsidieregeling op zichzelf, de komende tijd uitgebreid gaan communiceren. Dat doen we door persberichten en artikelen, maar ook door het geven van presentaties tijdens vergaderingen van bijvoorbeeld de lokale ZLTO-afdelingen, een plek waar je agrariërs optimaal kunt bereiken."

Belangstellenden die meer willen weten over het Groen Blauw Stimuleringskader en de diverse mogelijkheden kunnen contact opnemen met veldcoördinator Judith van Doren via telefoonnummer 06 - 10466382 of per e-mail veldloket@hetgroenewoud.com.

Wat is het Groen Blauw Stimuleringskader?
Het Groen Blauw Stimuleringskader Noord-Brabant is een nieuwe regeling die de provincie Noord-Brabant heeft ingesteld. Het doel is om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het platteland in landschappelijk, ecologisch, recreatief en sociaal-economisch opzicht.

Het Stimuleringskader geeft het landelijk gebied een kwaliteitsimpuls door voor bewezen diensten, die verder gaan dan het ondernemersbelang, een vergoeding te bieden die bedrijfseconomisch reëel en interessant is. Lokale overheden kunnen in samenspraak met bevolking en belangenorganisaties zelf het initiatief nemen om tot landschappelijke versterking en duurzaam onderhoud van hun landelijk gebied te komen.

Resultaten eerste ledenvergadering
Coöperatie Het Groene Woud slaat vleugels uit
Na de vestiging van streekwinkel Onze Smaak in Schijndel richt de coöperatieve vereniging Het Groene Woud haar pijlen nu op Den Bosch. De bedoeling is om een Groene Woud belevingspunt te creëren in de Brabantse hoofdstad, die vanuit de historie al nauw verbonden is met Het Groene Woud. Dit voornemen is een van de punten die voortgekomen zijn uit de eerste ledenvergadering van de coöperatie die onlangs in Liempde werd gehouden.

"Bijna alle leden waren tijdens onze eerste ledenvergadering aanwezig", aldus Jan van Herk, nieuwbakken voorzitter van de coöperatie. "En dat niet alleen, de aanwezigen waren ook nog eens erg enthousiast om diverse nieuwe initiatieven met elkaar op te pakken". De oprichting van het belevingspunt in Den Bosch is er hier een van. Projectleider Geert van der Veer: "De bedoeling is dat in dit belevingspunt Het Groene Woud op kleine schaal ook écht te beleven is. Denk hierbij aan een combinatie van een winkelformule, restaurant, verkoop van arrangementen en VVV-functie. Een van onze leden, Henri Savelkouls, eigenaar van Vers Vlees Boerderij Savelkouls, wil hier zijn schouders onder zetten en gaat er mee aan de slag."

Groene Woud ballonvaart
Een ander idee dat voortkwam uit de ledenvergadering is de Groene Woud ballonvaart. Rud van Herk van Pergama Landjuweel uit Haaren gaat dit verder uitwerken. "De bedoeling is dat elk Groene Woud gecertificeerd bedrijf uit de lucht herkenbaar wordt", aldus Geert van der Veer. "Dit biedt vervolgens handvatten om een mooi verhaal over Het Groene Woud te vertellen tijdens de ballonvaart. Ook is het de bedoeling dat de luchtballonnen waarmee gevaren wordt duidelijk herkenbaar worden als ballonnen van Het Groene Woud. Hiermee kunnen we dan ook Het Groene Woud nog beter promoten."

Nieuw bestuur
Tijdens de vergadering is ook het eerste bestuur benoemd. Naast voorzitter Jan van Herk en vice-voorzitter Frans van Beerendonk hebben de volgende leden zitting in het bestuur van de coöperatie: Toon van der Heijden (St. Servattumus, Schijndel), Ernst Jonkers (Camping De Boskant, Oisterwijk), Wim van Kollenburg (melkveebedrijf, Best), Jos Hermans (Restaurant De Negenmannen, Boxtel) en Helma Ter Stege (Aspergeboerderij Ter Stege, Sint-Michielsgestel).

Coöperatie
De coöperatie maakt zich sterk voor een duurzame economische ontwikkeling van Het Groene Woud. Zij wil de regionale economie een impuls geven, maar wel met de omgeving als randvoorwaarde. Uitgangspunt is dus dat economische bloei hand in hand gaat met behoud en versterking van de natuur, landschap en cultuurhistorische waarden van Het Groene Woud.

Alle leden van de coöperatie Het Groene Woud zijn gecertificeerde bedrijven. Een gecertificeerd bedrijf levert een bijdrage aan het behoud en de ontwikkeling van het mooie en gevarieerde landschap van Het Groene Woud. Als tegenprestatie mag het bedrijf het logo van Het Groene Woud voeren en profiteert het van gezamenlijke marketing- en promotie-inspanningen en van nieuwe initiatieven. Zoals de participatie in de bedrijven Brabants Vers (die de streekwinkel in Schijndel opgericht heeft) en Een Groene Woud Beleving BV (die de Groene Woud waardebon in de markt zet).

De Groene Woud waardebonnen zijn verkrijgbaar in de bedragen 10, 15 en 25 euro en zijn te besteden bij gecertificeerde bedrijven of bedrijven die er aan werken binnen één jaar gecertificeerd te zijn.

Wilt u meer informatie? Kijk dan op www.beleefhetgroenewoud.com.
---