Gemeente Best

Integrale Wijkontwikkeling

10-12-2008

Infoavond parkeren
De werkgroep Parkeren Hoge Akker organiseerde op 20 november, in samenspraak met Welzijn Best en Gemeente Best, een avond over parkeren. De goed bezochte avond in het gemeentehuis was het vervolg op eerdere bijeenkomsten, waarin aan de bewoners van Hoge Akker is gevraagd hun zorgen en dromen aan te geven met betrekking tot hun wijk.

De daarna opgerichte werkgroep Parkeren is vervolgens aan de slag is gegaan met de 'parkeerdromen' van de bewoners in en rondom de J.J. de Vlamstraat, waar de parkeerproblematiek zich voornamelijk afspeelt. Van de diverse parkeerdromen bleven vier mogelijke oplossingen over die door Welzijn Best, gemeente en werkgroepleden verder zijn uitgewerkt. Op 20 november presenteerde René Irikx namens de werkgroep deze vier opties aan de ruim vijfendertig aanwezige bewoners. Daarna voltrok zich onder leiding van Peter de Leeuw (Welzijn Best) en Monique Machielse (gemeente) een felle, maar interessante discussie. De discussie over parkeergedrag en het elkaar hierop aanspreken werd ook niet uit de weg gegaan.

Bewoners mochten na afloop aangeven welke optie zij het liefst gerealiseerd wilden zien. Zoals verwacht werd niet unaniem voor één van de vier opties gekozen. De werkgroep en professionals gaan de overgebleven opties nog eenmaal onder de loep nemen. Het is de bedoeling daaruit uiteindelijk één optie te kiezen, die kan worden uitgevoerd. Zodra de keuze is gemaakt worden bewoners hierover ingelicht.

Integrale Wijkontwikkeling

Raadsavond
Tijdens een raadsavond op maandag 24 november heeft het team Integrale Wijkontwikkeling samen met bewoners uit de wijken Hoge Akker en Batadorp hun ervaringen van het afgelopen jaar gedeeld met de aanwezige raadsleden. De opkomst van bewoners was groot. Daarnaast waren een aantal vertegenwoordigers aanwezig van Stichting Welzijn Best, het Gildenkwartier, Domein en Bewonersoverleggroepen uit verschillende wijken.

Centraal stond de wijkgerichte aanpak die in Hoge Akker in de vorm van een pilot en in Batadorp als vervolg is uitgevoerd. Doel was en is om bewoners meer verantwoordelijkheid te geven voor hun eigen woonomgeving. De wensen en dromen van de bewoners vormen het uitgangspunt. Vervolgens worden met bewoners, gemeente en andere partners gezamenlijke activiteiten bedacht die een bijdrage kunnen leveren aan de dromen voor de wijk.

De avond bracht zowel vanuit het team Integrale Wijkontwikkeling als vanuit de bewoners het beeld naar voren dat het onderlinge vertrouwen langzaam aan het terugkeren is. We zijn er nog niet, maar de nodige eerste stappen zijn gezet. Belangrijk is om nu het vervolg voor Hoge Akker, Batadorp en Naastenbest gezamenlijk verder vorm te geven, zodat concrete resultaten in de wijken zichtbaar worden. Hier wordt de komende tijd samen met de bewoners en andere partners hard aan gewerkt.

Ontmoeten Hoge Akker
Op dinsdag 25 november is in Hoge Akker het ontmoetingspunt voor de wijk geopend in de school aan de Mgr. Zwijsenstraat. Tijdens een vrije inloop tussen 9.30 uur en 12.00 uur hebben ongeveer vijfenveertig bewoners het nieuwe ontmoetingspunt bezocht.

Veel bewoners uit Hoge Akker hebben op wijkbijeenkomsten van de gemeente aangegeven dat ze graag een open ontmoetingsruimte in de wijk willen om elkaar, jong en ouder, te ontmoeten. De school heeft hier de lerarenkamer voor beschikbaar gesteld. Een groep enthousiaste bewoners heeft zich gebogen over de inrichting en mogelijke activiteiten die er plaats kunnen vinden. Hun ideeën, gebaseerd op eerdere bijeenkomsten met wijkbewoners, zijn afgelopen dinsdag gepresenteerd. De aanwezige wijkbewoners hebben aangegeven welke activiteiten en openingstijden hen het meest aanspreken. Bovendien is gevraagd of er vrijwilligers zijn die tijdens de openingstijden als een gastvrouw/-heer willen optreden. Een aantal bewoners hebben zich hier al voor opgegeven.

De werkgroep gaat nu de informatie uit deze eerste inloopochtend verder uitwerken. De verwachting is dat in de loop van januari het ontmoetingspunt dagelijks geopend is. Bewoners uit Hoge Akker worden hier tijdig van op de hoogte gesteld.

Integrale Wijkontwikkeling

Heeft u vragen?
Heeft u vragen over de genoemde bijeenkomsten of meer in het algemeen over de wijkgerichte aanpak, dan kunt u altijd contact opnemen met het team Integrale Wijkontwikkeling. Dit kan per e-mail: indewijk@gembest.nl of via het algemene telefoonnummer van de gemeente Best: 0499-360911. De telefonist(e) verbindt u dan door naar het team.
---