Gemeente Best

Opening wandelroutenetwerk Best

10-12-2008

Op vrijdag 28 november jl. heeft wethouder V. Kerkhoff de officiële opening van het wandelroutenetwerk Best verricht. De gemeente, SRE, VVV-regio en plaatselijke organisaties hebben gezamenlijk dit mooie en interessante netwerk gerealiseerd. Atletiekvereniging Generaal Michaelis heeft gezorgd voor het uitzetten van alle paaltjes en bewegwijzering. U kunt het wandelroutenetwerk op verschillende manieren gebruiken: voor het maken van een ommetje, het uitlaten van de hond, een korte wandeling, een dagwandeling en zelfs meerdaagse tochten zijn mogelijk. Ook is het netwerk geschikt voor Nordic Walking.

Wandelroutenetwerk
Wandelen in Nederland betekent vaak: keurig de gekleurde paaltjes volgen, langs veelvuldig betreden paden. Het wandelroutenetwerk is anders. Iedere wandelaar is immers anders wat betreft conditie en interesses. Daarom geeft het wandelroutenetwerk de mogelijkheid om een tocht uit te kiezen die aansluit bij de wensen van meerdere doelgroepen.

In 2004 is in de gemeente Oirschot een pilotproject opgeleverd. Vanwege het grote succes hebben alle regiogemeenten aangegeven deel te willen nemen aan het regionale project Wandelroutenetwerk Zuidoost-Brabant. In de afgelopen periode is zodoende het netwerk in de gemeente Best gerealiseerd als onderdeel van het totale netwerk.

Knooppunten
De routes krijgen hun netwerkstructuur door de `knooppunten'. Op ieder knooppunt kan de wandelaar een keuze maken voor de te volgen richting en zo zelf een route samenstellen. Op deze wijze wordt er gewandeld van knooppunt naar knooppunt. Het netwerk bestaat uit een serie aangeschakelde rondwandelingen met een lengte variërend van 3 tot 10 km en is in twee richtingen bewegwijzerd. In Best beslaat het knooppunten netwerk in totaal 75 km wandelroute.

Routes liggen in stad en dorp, natuurgebieden, langs waterlopen, agrarische gebieden en landgoederen. Het netwerk wordt zoveel mogelijk ingepast in bestaande routes. Daarmee wordt het netwerk een verbindende schakel tussen lokale, regionale en lange afstandswandelroutes. In het netwerk zijn ook startpunten opgenomen. Deze kenmerken zich door de aanwezigheid van parkeerruimte en een paneel met plattegrond van het wandelroutenetwerk.

Opening Wandelroutenetwerk Opening Wandelroutenetwerk
---