Gemeente Best

Lik-op-stuk aanpak vuurwerkovertreders

10-12-2008

Lik-op-stuk aanpak vuurwerkovertreders vanaf 1 december Op 1 december gaat de lik-op-stuk aanpak voor jongeren die de vuurwerkregels overtreden van start. De aanpak is een onderdeel van de jaarlijkse vuurwerkcampagne van Halt, politie, Justitie en gemeenten.

De campagne bestaat uit een preventief en een repressief deel. Om overtredingen en ongelukken met vuurwerk te voorkomen krijgen kinderen van 10 tot 15 jaar op school voorlichtingsmateriaal van Halt. Aan de hand van dit materiaal wordt het veilig omgaan met vuurwerk, de regels en de veiligheidsvoorschriften in de klas besproken. Voor jongeren die zich toch niet aan de regels houden geldt vanaf 1 december een verscherpte aanpak door de politie, gevolgd door een verkorte procedure bij Halt.

Voorkomen beter dan genezen
Het voorlichtingsmateriaal `Vuurwerk: Ben jij er klaar voor?' van Halt geeft informatie over regels met betrekking tot vuurwerk en de gevolgen wanneer je deze regels overtreedt. Ook veiligheidstips worden uitgebreid besproken. Met behulp van boekjes, posters en kaarten wordt het thema `vuurwerk' op een aansprekende manier onder de aandacht gebracht.

Speciaal voor de vuurwerkcampagne is de nieuwe website: www.knalrelaxed.nl gelanceerd. De website is gericht op ouders, leerkrachten en natuurlijk kinderen en jongeren. Door mee te doen aan een prijsvraag kunnen zij gratis beltegoed winnen, iets wat met de feestdagen erg van pas kan komen.

Knalrelaxed

Vuurwerkregels

Vuurwerk kopen mag:


* als je 16 jaar of ouder bent;

* op maandag 29, dinsdag 30 en woensdag 31 december;
* bij erkende winkels in Nederland (al het vuurwerk dat je ergens anders koopt is illegaal).

Vuurwerk zonder Nederlandse gebruiksaanwijzing is verboden.

Vuurwerk afsteken mag:


* alléén op 31 december vanaf 10.00 uur 's ochtends tot 02.00 uur 's nachts.

Wees voorzichtig en veroorzaak geen overlast voor mensen en dieren.

Te vroeg geknald, melden bij Halt
Jongeren die zich ondanks de voorlichting niet aan de regels houden krijgen van de politie een 'rode kaart' en moeten zich melden bij Halt. Afhankelijk van leeftijd en de ernst van de overtreding krijgen zij bij Halt een leerprogramma van anderhalf uur of een werkstraf tot maximaal dertien uur opgelegd.

Schoonmaakactie
Jongeren die in de periode tussen Kerst en Oud en Nieuw worden aangehouden, gaan indien mogelijk in hun woonplaats aan de slag om vuurwerkafval op te ruimen. Als de werkstraf naar behoren is uitgevoerd is de overtreding goedgemaakt en de zaak afgedaan.
---