Vereniging Milieudefensie

Ruim 25.000 burgers steunen eerste burgerinitiatief Noord-Holland

Overhandiging burgerinitiatief tegen megastallen

Heiloo/Amsterdam, 10 december 2008 - Maandag 15 december zullen de Dierenbescherming en Milieudefensie een burgerinitiatief tegen megastallen indienen bij de provincie Noord-Holland. Daarbij worden meer dan 25.000 handtekeningen overhandigd aan de Commissaris van de Koningin, de heer Borghouts.

De handtekeningen worden komende maandag voorafgaand aan de Statenvergadering van de provincie Noord-Holland in Heiloo - het gebouw van de Provinciale Staten in Haarlem wordt momenteel verbouwd - officieel ingediend. Daarbij wordt beeldend materiaal ingezet. Buiten tonen vrijwilligers om 12.30 uur fotocollages, zijn mensen in kippenpakken en wordt een enorme plofkip opgesteld. Alle handtekeningen worden verzameld in een reusachtig ei. Binnen volgt vervolgens een korte presentatie en wordt het initiatief overhandigd aan de commissaris van de Koningin, de heer Borghouts.

Wat: indienen burgerinitiatief tegen megastallen in Noord-Holland door Dierenbescherming en Milieudefensie (met beeldend materiaal, overhandiging aan commissaris van de Koningin) Waar: Golden Tulip Hotel Heiloo, Kennemerstraatweg 425, 1851 PD Heiloo

Wanneer: Maandag 15 december om 12.30 uur

Milieudefensie en de Dierenbescherming hebben de drempel van 5.000 handtekeningen voor een geldig burgerinitiatief ruimschoots overtroffen. Ruim 25.000 burgers uit Noord-Holland hebben het initiatief tegen de omstreden megastallen ondersteund. Met dit eerste burgerinitiatief in Noord-Holland willen de Dierenbescherming en Milieudefensie bereiken dat megastallen verboden worden. Megastallen zijn slecht voor het milieu, schaden het landschap en veroorzaken veel dierenleed.

Aanleiding voor het burgerinitiatief is een bouwplan in de gemeente Wieringermeer waar een ondernemer in een megapluimveehouderij iedere zes weken maar liefst 1,6 miljoen vleeskuikens in een absurd snel tempo wil laten vetmesten. Inzet is dat dergelijke veefabrieken in héél Noord-Holland onmogelijk worden. Zo'n verbod is al eerder in de provincies Groningen en Flevoland ingesteld. Vanwege de brede steun uit de samenleving wordt verwacht dat Noord-Holland dit goede voorbeeld zal volgen.

Meer informatie:
Stop Veefabrieken