Provincie Groningen

Klokgelui in het Groningse Provinciehuis 10 december 2008

Woensdag 8 december 2008 om 9.00 uur klonk er, voorafgaand aan de vergadering van Provinciale Staten, voor het eerst klokgelui in het Groningse Provinciehuis. Een unieke gebeurtenis in het ruim 400-jarige bestaan van het Provinciehuis. De nieuwe klok werd officieel in gebruik genomen door gedeputeerde Rudi Slager in het bijzijn van voorzitter en secretaris van het bestuur van de Stichting Carillon Congres Groningen 2008 Lya Douwes en David van Dijk, stadsbeiaardier Adolph Rops, gieter van de klok Simon Laudy en voorzitter van de Stichting Martinikerk Willem Hoiting.

Klokgelui in het Groningse Provinciehuis

Rudi Slager maakte bekend dat de provincie de klok zal luiden ter aankondiging van een aantal gelegenheden: de verjaardag van de Koningin, Koninginnedag, Bevrijdingsdag, Herdenking Reductie van Groningen (de Dies Natalis, de feitelijke oprichtingsdatum van de provincie Groningen), Gronings Ontzet, Van der Leeuwlezing en Koninklijke bezoeken aan de provincie Groningen die plaatsvinden in de stad.

De klok werd op 15 juli 2008 tijdens het congres van de Beiaard Wereld Federatie in Groningen in de open lucht naast de Martinitoren gegoten door Simon Laudy, klokkengieter te Beerta. Het was voor het eerst in 250 jaar dat in Groningen buiten een klok werd gemaakt. Deze klok is op 25 oktober jl. opgehangen in de lantaarn van de toren van het Provinciehuis in Groningen.

Dat carillons ook uit onverwachte hoek waardering genieten blijkt uit de volgende anekdote: de beroemde Amerikaanse muzikant Lou Reed werd op 1 november in de Oosterstraat voor muziekclub Vera op straat aangesproken en hij ging direct in op de uitnodiging het carillon in de Martinitoren te komen bekijken. Enthousiast geworden door de rondleiding van 2 uur van stadsbeiaardier Auke de Boer speelde Lou Reed samen met zijn vrouw Laurie Anderson "Jingle Bells" op het klavier. Zoals hij zei: Christmas is early this year. Lou Reed gaf ook (eindelijk) zijn toestemming om volgend jaar op Koninginnedag op zoveel mogelijk Nederlandse carillons zijn grote hit "Perfect Day" te laten klinken.

De klok in het Provinciehuis draagt als opschrift: GEGOTEN NAAST MARTINI VOOR 'T HUIS DER PROVINCIE (BWF) en als randschrift (tussen dubbele sierringen): LAUDY ME FECIT MMVIII. De doorsnede van de klok is 38,8 cm, het gewicht bedraagt 40 kg en de slagtoon ligt een fractie boven cis3.

10 december 2008