Ministerie van Buitenlandse Zaken

'Masika bewijst dat mensenrechten echt universeel zijn'

10 dec 2008 | Minister Verhagen overhandigt vandaag de eerste Mensenrechtentulp aan de Congolese Justine Masika Bihamba tijdens een bijeenkomst in de Ridderzaal. 'Met haar strijd tegen mishandeling van vrouwen laat Masika zien dat mensenrechten altijd gelden', aldus de minister.
Verhagen verwelkomt Masika Bihamba

In het door gewapende conflicten geteisterde Oost Congo is seksueel geweld tegen vrouwen aan de orde van de dag. Masika heeft met haar organisatie Samenwerkingsverband Vrouwen voor Slachtoffers van Seksueel Geweld al aan duizenden verkrachte vrouwen medische, psychologische en juridische ondersteuning geboden. Ook maakt ze zich sterk voor de juridische vervolging van daders.

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) roemt vooral Masika's moed om zich onder deze precaire omstandigheden belangeloos in te zetten voor slachtoffers van verkrachting. 'Haar inspanningen gaan mijn voorstellingsvermogen te boven, zeker omdat ik weet dat zij en haar familie verschillende keren serieus zijn bedreigd. Om dan toch de kracht te vinden door te gaan, om positief te blijven zoals zij is, verdient diep respect.'

Dinsdag feliciteerde de minister Masika al persoonlijk tijdens een ontmoeting op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het uitreiken van deze prijs is onderdeel van de viering van de Mensenrechtendag. Vandaag is het zestig jaar geleden dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd aangenomen. Hier wordt niet alleen in Nederland maar ook op talloze andere plekken in de wereld uitgebreid bij stilgestaan.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl