TenneT


Nieuw hoofdkantoor TenneT

10-12-2008

Ontwikkelcombinatie BAM/Giesbers/TCN en TenneT ondertekenen voorovereenkomst voor nieuw hoofdkantoor op bedrijvenpark Arnhems Buiten

Vandaag hebben ontwikkelingscombinatie BGB (een samenwerkingsverband tussen BAM, Giesbers en TCN) en TenneT, de elektriciteitstransporteur van Nederland in het bijzijn van Burgemeester Krikke van Arnhem de handtekening gezet onder de voorovereenkomst voor de huur van het project Mariëndaal Center of Excellence.

Gemeente Arnhem heeft een belangrijke rol gespeeld in de zoektocht naar een nieuwe locatie voor TenneT, ook om zodoende de werkgelegenheid in de regio te waarborgen. Als beheerder van het landelijke hoogspanningsnet heeft TenneT een traditie opgebouwd in de energiestad Arnhem. Nieuwe taken als landelijk netbeheerder en het groot aantal nationale en internationale infrastructurele projecten zorgen ervoor dat TenneT verder gaat groeien. TenneT werft momenteel ruim 200 nieuwe medewerkers, waarvan het merendeel in Arnhem komt te werken.

Begin 2008 heeft BGB haar project gepresenteerd aan de markt en specifieke doelgroepen in de regio. Uiteindelijk is TenneT als groeiende onderneming de partij geworden waarmee BGB een langjarige overeenkomst zal sluiten. Om aan de verdere groei naar circa duizend personeelsleden te kunnen voldoen, heeft TenneT deze nieuwe locatie nodig. TenneT zal dit innovatieve en eigentijdse pand vanaf 2013 gaan huren. Duurzaam bouwen en een energiezuinig concept is het uitgangspunt bij de ontwikkeling.

Bij de voorgestane duurzame ontwikkeling van bedrijvenpark Arnhems Buiten aan de Utrechtseweg en in het bijzonder Mariëndaal Center of Excellence speelt duurzaam bouwen in de meest brede betekenis een belangrijke rol. Duurzaam bouwen heeft betrekking op verschillende thema's: water, energie, materialen, binnenmilieu en de inrichting van de omgeving.

Arnhems Buiten; uniek bedrijvenpark

Arnhems Buiten is een uniek bedrijvenpark in Nederland. Het wordt gekenmerkt door een prachtige landschappelijke ligging, ingeklemd tussen Veluwe en de Rijn. Het bedrijvenpark kan met recht een park genoemd worden. Naast ondernemerschap biedt Arnhems Buiten de mogelijkheid tot ontspanning, bezinning en lichamelijke activiteit. Het gebied kent een lange historie; van 'buitenplaats' is het in de vorige eeuw uitgegroeid tot één van de technische clusters in Nederland. Sinds een aantal jaren transformeert het terrein zich geleidelijk tot een multifunctioneel gebied voor werken, recreëren en in de toekomst zelfs wonen. 'Leven in het park' is het concept voor het Arnhems Buiten, waarmee het gebied ook nu en in de toekomst weer helemaal bij de tijd zal zijn. Deze ontwikkeling van het park is vanuit de basis duurzaam door continu hergebruik van de unieke kwaliteiten van het gebied.

Mariëndaal Center of Excellence

Een van de ontwikkellocaties op bedrijvenpark Arnhems Buiten is Mariëndaal.
Mariëndaal is één van de historische `buitenplaatsen' van Arnhems Buiten. Het gebied grenst aan de Utrechtseweg, waardoor het een prominente locatie is van Arnhems Buiten. De ontwikkeling van het Mariëndaal Center of Excellence heeft drie centrale doelstellingen:


1. het creëren van een stimulerende omgeving voor synergie en innovatie;

2. voorwaarden scheppen voor duurzame ontwikkeling;
3. realiseren van efficiënte huisvesting.

Stimulerende omgeving voor synergie en innovatie

Voor innovatie is creativiteit van mensen nodig. Een unieke werkomgeving kan daarbij een inspiratiebron zijn: een stimulerende ambiance die mensen bindt en inspireert tot het leveren van creatieve topprestaties.

Duurzaam concept

Bij de nieuwbouw van het hoofdkantoor van TenneT staat duurzaamheid centraal.
Duurzaam bouwen betekent het realiseren van huisvesting die de doelstelling van de organisaties en het primaire en secundaire proces optimaal ondersteunt. Nu en in de toekomst. Hierbij wordt uitgegaan van zo energieneutraal mogelijke gebouwen, toepassen van milieuvriendelijke, gerecyclede en recyclebare materialen, een reductie van CO2-uitstoot en het gebruik van alternatieve energiebronnen. Een modern utiliteitsgebouw is niet meer een gebouw met een installatie, maar een integraal systeem waarbij installatie en gebouw interacteren. Tevens wordt het gebouw zoontworpen dat minimale onderhoud en beheeractiviteiten noodzakelijk zijn.

Energiezuinig

Het minimale ambitieniveau is een energielabel A. Het toekomstbestendige concept zorgt voor lage energielasten. Naast de bewuste materiaalkeuze vindt er hemelwaterberging plaats en komen er groenvoorzieningen die zorgen voor een verdere versterking van de biodiversiteit op het park en aansluiten bij de huidige flora en fauna.

Gebouwtypologie

Het Mariëndaal Center of Excellence is een compact carrévorming gebouw met een sterke eigen identiteit. De heldere en duidelijke carré vorm wordt verlevendigd door het verschil in aantal lagen van de diverse vleugels van het gebouw. Het gebouw heeft hierdoor naar alle kanten een andere verrassende verschijningsvorm in massa. Deze trapsgewijs oplopende massaopbouw waarborgt tevens de inbedding van het gebouw in het park.

De binnenhof is het hart van het gebouw en heeft de functie van een groene kijk- en verblijfsruimte, die het bos en park vervullen op het niveau van het gebouw. Om het gemeenschapsgevoel te stimuleren is veel aandacht besteed aan de inrichting van de binnenhof.

Zowel in ontwerp als in materiaalgebruik wordt gestreefd naar een hoog architectonisch niveau en continuïteit in ontwerpopvatting. Humane, moderne architectuur is uitgangspunt, waarbij het gebouw ondanks verschillende gebruikers een geïntegreerd geheel vormt.

TenneT voelt zich aangesproken door de visie en uitvoering van de bouw door TCN. En heeft daarom besloten over te gaan tot het huren van dit unieke pand.