SGP


10 - 12 - 08 | Crisis biedt ook kansen Crisis biedt ook kansen

De financiele en economische crisis biedt óók kansen. Juist nu het minder gaat en er weer meer een beroep wordt gedaan op de overheid, zijn er kansen om bedrijven en instellingen te stimuleren om meer innovatief te
worden.
Dat stelt SGP-fractievoorzitter Van der Vlies in zijn bijdrage aan het debat over de gevolgen van de kredietcrisis. Terugkijken is goed, maar nu komt het er vooral op aan om ook vooruit te kijken en te denken. Andere punten waar de SGP aandacht voor vraagt is het toezicht op financiele instellingen, het openzetten van de 'kredietkraan' en de huizenmarkt. De SGP vindt dat in de huidige omstandigheden de overdrachtsbelasting ten minste met de helft moet worden verlaagd.
________________________________________

10 december
Spreker ir. B.J. van der Vlies

Voorzitter. Met de eergisteren gepresenteerde cijfers van het CPB wordt eens te meer duidelijk dat we met een zeer ernstige economische crisis te maken hebben. Dat dwingt ons na te denken over de fundamentele vraag hoe dit alles nu precies kon ontstaan! Ik denk dat we een groot gedeelte van het antwoord kunnen vinden in het verlangen van zeer velen naar meer, meer, en nog eens meer. Daardoor zijn er in de afgelopen jaren steeds hogere, onverantwoorde risicoâs genomen. Ik hoop dat we deze crisis in ieder aangrijpen om te leren dat rijkdom en bezit niet het enige is op deze wereld dat gelukkig maakt. Om Psalm 62 te citeren: âWordt niet ijdel, als het vermogen overvloedig aanwast, en zet er het hart niet op.ââ

VOORUIT KIJKEN
Naast terugblikken is het goed om te zoeken naar manieren om sterker uit deze crisis te komen. Om op zoek te gaan naar win-win situaties. Het is bekend dat in tijden van oorlog de grootste uitvindingen worden gedaan. Nu wil ik oorlog natuurlijk niet 1-op-1 vergelijken met deze crisis, maar ik denk wel de parallel te kunnen trekken dat deze crisis kansen biedt om te innoveren. Ik denk aan stimuleringsregelingen voor noodlijdende industrieën, waaraan een investeringseis voor duurzaamheid wordt gekoppeld. Zo was de visserijsector het water recent tot aan de nek gestegen door de hoge brandstofprijzen. De visserij kreeg toen geen staatssteun, maar Europa kwam wel met het voorstel om financiering te verstrekken als milieuvervuilende kotters omgebouwd zouden worden naar milieuvriendelijker varianten. Dat is win-win! Welke mogelijkheden ziet het kabinet hiertoe voor noodlijdende industrieën, bijvoorbeeld (toeleveranciers van) de autobranche en de bouwsector? En is het naar voren halen van de plannen van commissie-Veerman projecten mogelijk?

VERBETEREN TOEZICHT
Voorzitter, als we het hebben over vooruit kijken, ontkomen we niet aan het nadenken over een verscherpt Europees toezicht. Aan de vrije markt zijn de afgelopen jaren teveel -niet waargemaakte!- zelfcorrigerende mechanismen toegeschreven. Met dat in het achterhoofd, zeg ik: vertrouwen is mooi, maar toezicht is beter! Om nieuwe crises te voorkomen moet het toezicht in de Europese Unie beter op elkaar worden afgestemd. Er zullen duidelijke afspraken gemaakt moeten worden tussen de lidstaten om toezicht goed te kunnen uitoefenen. Het is noodzakelijk dat de Europese wetgever maatregelen opstelt ter bescherming van Europese ondernemingen tegen ongewenste invloeden van private equities en hedge funds. Ik roep het kabinet op daar voortvarend mee aan de slag te gaan.

ZET GELDMACHINE AAN!
De geldmachine van bedrijfskredieten komt nog niet echt op gang, ondanks de gigantische financiële injecties in banken. Van ondernemers horen we keer op keer dat het de laatste maanden moeilijker is om de financieringen rond te krijgen. En als bedrijven dan tóch financiering loskrijgen, krijgen ze van de bank een forse risico-opslag op de rente voor de kiezen, omdat banken risicoâs structureel hoger inschalen. Voorzitter, één ding is wat mij betreft duidelijk: de economie moet weer gaan draaien, en daar hebben we een soepele kredietverstrekking hard bij nodig! Ik vraag dit kabinet alles op alles zetten om de geldmachine weer aan de praat te krijgen. Op welke manier gaat het kabinet daar concreet handen en voeten aan geven? Kan én wil dit kabinet ingrijpen op het moment dat banken de recente renteverlagingen niet snel doorvertalen naar de rentes voor klanten?

DE WONINGMARKT VAN HET SLOT
Voorzitter, de huizenmarkt zit op slot, en het is zaak die snel daarvan af te halen. De belangstelling voor woningen is er wel, maar de kredietverstrekking vormt nu de grootste barrière. Het verhogen van de Nationale Hypotheekgarantie - gisteren bij motie aangenomen - is een stap in de goede richting, maar wat de SGP-fractie betreft mag de overdrachtsbelasting - in ieder geval tijdelijk - worden gehalveerd. Graag reactie.
Er zijn diverse signalen dat de woningproductie meer onder druk staat dan het kabinet doet voorkomen. Door de verminderde vraag is het voor bouwbedrijven minder interessant om nieuwe woningbouwplannen te starten, maar over enkele jaren zal de vraag weer onverminderd groot zijn. In dat kader vraag ik om de financieringsnorm voor het Waarborgfonds Woningbouw voor corporaties op te trekken. Ook pleit ik ervoor om leningen voor energiebesparende investeringen te faciliteren. Graag ook hierop reactie.

WERKLOOSHEID EN WERKTIJDVERKORTING
Voorzitter, we hebben er ernstig rekening mee te houden dat de werkloosheid de komende twee, drie jaar hard oploopt. Gedeeltelijk is dat - helaas - niet te vermijden. Waar ik mij nog wel steeds zorgen over maak, is dat de bedrijven die na 31 december tijdelijk in de problemen komen, niet meer gebruik kunnen maken van de werktijdverkorting. Waarom wil het kabinet de regeling niet tijdelijk verlengen? Uiteindelijk kosten ânormaleâ WW-uitkeringen toch veel meer geld?

PENSIOENEN
Voorzitter, pensioenfondsen verkeren in slecht weer . Mijn fractie begrijpt de overweging om de indexatie tijdelijk achterwege te laten, maar vraagt zich af of het verstandig is om nù over te gaan tot premieverhogingen. De huidige situatie wordt veroorzaakt door de lage koersen van aandelen waarin de fondsen beleggen én de lage rentestand . Maar de rente is historisch laag, waardoor de situatie snel kan veranderen. Graag de visie van het kabinet in dezen. In ieder geval moeten eventuele verhogingen van de premie worden teruggedraaid zodra dat mogelijk is. Ik vraag streng toezicht daarop van dit kabinet. De SGP-fractie heeft geen trek in een nieuw kwartje van Kok bij pensioenen!