ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV tevreden met tussenoplossing voor ex-ID'ers Impuls

ABVAKABO FNV is voor nu tevreden dat Impuls afziet van collectief ontslag voor haar ruim 70 ID-medewerkers (voormalige Melkert-banen). De Amsterdamse welzijns- en kinderopvangorganisatie is er in overleg met de gemeente in geslaagd een tussenoplossing voor de ex-ID'ers te vinden. Impuls voorkomt hiermee een dreigende korting op subsidie in 2009.

Omdat een aantal van de medewerkers een indicatie voor sociale werkvoorziening kan krijgen, kan Impuls voldoen aan de voorwaarde van de gemeente om 10 procent van haar ex-ID'ers door te laten stromen. Impuls volgt met deze tussenoplossing een aantal andere welzijnsorganisaties die met de subsidiekorting te kampen hadden. "Het verdient geen schoonheidsprijs en het probleem is nog niet opgelost, maar we hebben een jaar tijd gewonnen," stelt vakbondsbestuurder Ben Hoogendam. "We zijn tevreden dat Impuls in overleg toch nog tot een constructievere uitkomst probeert te komen. Wat de medewerkers die een SW-indicatie krijgen zelf van deze oplossing vinden, durf ik niet te zeggen."

Naast de subsidiekorting, hebben de sombere economische vooruitzichten ook een negatieve uitwerking op gesubsidieerd werk. ABVAKABO FNV vindt dat er te allen tijde gekeken moet worden naar mogelijkheden om mensen binnen hun kunnen, blijvend aan werk te helpen. De vakbond is al geruime tijd bezig om de gemeente Amsterdam, de stadsdelen en werkgevers in een vergelijkbare situatie als Impuls bijeen te brengen. Doel is te komen tot een gezamenlijke aanpak die moet bijdragen aan betere arbeidsmarktperspectieven voor de huidige 2200 Amsterdamse ID'ers.