CNV: Frijns pakt topinkomens onvoldoende aan

10/12/2008 15:30

CNV Vakcentrale

Het CNV betreurt dat commissie Frijns onvoldoende maatregelen neemt om topinkomens aan te pakken. Zelfregulering blijkt al bijna 10 jaar niet te werken. De gehele beloning van bestuurders moet, evenals voor andere werknemers, in redelijke verhouding staan tot de geleverde prestatie en de overige salarissen in de onderneming. Het is niet uit te leggen waarom topmensen bij deze financiële crisis buiten schot blijven en werknemers de nadelige gevolgen ondervinden.

Het CNV wil dat de ontslagvergoeding van bestuurders hoe dan ook niet meer bedraagt dan één jaarsalaris in plaats van twee. Het variabele deel van de beloning

mag wat het CNV betreft niet meer zijn dan 50% van het salaris. Het CNV betreurt het dat de commissie Frijns deze punten niet heeft opgenomen.

Het CNV meent dat de commissie volstrekt onvoldoende aandacht besteed aan de positie van werknemers. Deze moet worden versterkt onder andere door meer invloed op de Raad van Commissarissen. Met de Wet op de Ondernemingsraden alleen zijn we er niet.

Het CNV is positief over de nadruk die de commissie legt op het belang van een lange termijn strategie van vennootschappen. Dat geldt eveneens voor de aanbevelingen over de maatschappelijke aspecten van het ondernemen.

Het CNV wijst ten slotte op het grote belang van een effectieve, toezichthoudende rol van de Raad van Commissarissen, ook als het gaat om de sociale aspecten van het ondernemen.





http://www.cnv.nl