Senternovem


10-12-2008 | Betrokkenheid, het fundament voor een windenergieproject

`Een constructieve discussie op lokaal niveau over windmolenparken wordt onhanteerbaar door de structuur van de inspraak' sprak dr. Maarten Wolsink, universitair hoofddocent aan de Universiteit van Amsterdam, tijdens de `Winddag' van SenterNovem op 30 oktober in Amsterdam.

Maarten Wolsink verdiept zich al 25 jaar in planologische en sociale processen rond de ontwikkeling van windmolenplannen en windenergieparken. Wolsink: "De toonzetting in de lokale discussie genereert sterke oppositie, maar in werkelijkheid is de support voor een windmolenpark vaak groot, in elk geval groter dan het verzet. Maar wat we merken is vooral de 'nimby-groep': de mensen die soms ook vanuit een begrijpelijke invalshoek, kiezen voor 'not in my backyard'. We moeten ons tegelijk ook wel bedenken dat enthousiasme voor windenergie nog niet betekent dat men als omwonende ook enthousiast is voor een windmolenpark.

Opening
De Winddag met als titel 'Betrokkenheid, het fundament voor een windenergieproject' werd geopend door mevrouw Gerrie Fenten. Zij is bij het Ministerie van VROM verantwoordelijk voor de Landelijke Uitwerking Windenergie. De kern van haar verhaal was de te verwachten positieve uitwerking van het bestuurlijk overleg op het hoogste niveau tussen de ministeries van VROM, EZ en LNV met de provincies (IPO) en de gemeenten (VNG). "Dat moet ruggesteun geven aan plannen voor molens en parken, mede omdat de huidige aanpak zich richt op knelpunten, terwijl de spelregels tussendoor niet zullen veranderen. "De technische knelpunten (radar, geluid, natuur, aansluitproblematiek) en de maatschappelijke knelpunten gaan we in voortvarend maatwerk oplossen. En in de communicatie gaan we met één mond spreken", aldus mevrouw Venten.

Communicatie
Grote delen van de ochtend en de middag werden gevuld met workshops in verschillende werkvormen. Eén van de uitkomsten was het herkennen van processen en procesgedrag, wat mogelijkheden biedt om processen en procesgedrag beter te voorspellen en te beheersen. De communicatie, als onderdeel van zo'n proces (bijv. in inspraakprocedures), werd uitgebreid geanalyseerd. Daarbij werd vooral aandacht besteed aan de vaak klassieke technocratische opstelling van voor- en tegenstanders, blind voor het bestuurlijk proces, ongevoelig voor de onderlinge relaties, en bezeten gericht op de inhoud.