Senternovem


10-12-2008 | BVOR aan de slag met biomassa

De Branche Vereniging Organische Reststoffen (BVOR) is op 3 december toegetreden tot het Convenant Schone en Zuinige Agrosectoren. De BVOR wil een leidende rol op zich nemen om duurzame energieconcepten onder haar leden stimuleren. Waarom?

De overheid zet in op een biobased economy, gebaseerd op de klimaatverandering en de huidige hogere energie- en grondstofprijzen. Voor de leden van de Branche Vereniging Organische Reststoffen (BVOR) betekent dat dat er belangrijke verschuivingen komen in het aanbod van organische stromen en de markt voor eindproducten. Zij moeten daarop inspelen. De BVOR wil hierin een leidende rol op zich nemen. Dat doet ze door actief deel te nemen aan overlegstructuren, initiatieven op dit gebied te stimuleren, kennis uit te wisselen en knelpunten weg te nemen.

Actieve rol
Het bestuur van de BVOR ziet voor de branchevereniging een rol weggelegd als ambassadeur en katalysator. Daarom heeft BVOR zich de afgelopen periode actief ingezet om de productie en de afzet van grondstoffen voor duurzame energie te bevorderen. Op de algemene ledenvergadering van mei jl. hield Bureau de Laat een presentatie over de commerciële mogelijkheden van een eigen biomassacentrale. In samenwerking met SenterNovem onderzocht BVOR de behoefte en mogelijkheden van leden om zelf initiatieven te ontwikkelen.

Interessant
Duurzame energie en met name bio-energie heeft de afgelopen jaren een vaste plaats gekregen in de dagelijkse bedrijfsvoering van veel BVOR-leden. De vraag naar houtchips door bio-energiecentrales in binnen- en buitenland neemt toe. Daarom is het economisch interessant geworden om naast compost ook biomassa als bedrijfstak op te nemen.

Kansen
Uit het onderzoek bleek dat er grote animo bestaat om met biomassa aan de slag te gaan. Dat zegt veel over de kansen die er in de opkomende markten van duurzame energie en groene grondstoffen liggen voor BVOR-leden.