Senternovem


10-12-2008 | DO IT!- teams hard aan de slag

Wie wordt de winnaar van DO IT!? Uiteindelijk de Nederlandse bewoner. Hij krijgt meer comfort - met een lager energieverbruik en minder CO2 uitstoot. Misschien zelfs een energieneutrale woning. Vijf ontwerpteams zijn inmiddels aan de slag om oplossingen te bedenken voor energieneutraal bouwen en wonen. In februari presenteren zijn hun vorderingen.

In vervolg op het "DO IT! 2008 congres dat in april plaatsvond, is in het najaar van 2008 "DO IT! het vervolg" gestart. Vijf ontwerpteams zijn inmiddels aan de slag gegaan om voor vijf verschillende bouwopgaven oplossingente bedenken voor energieneutraal bouwen en wonen. De oplossingen moeten door de hele bouwketen samen worden ontworpen. Daarbij wordt de toeleverende industrie gestimuleerd deze oplossingen op de markt te brengen en verder te ontwikkelen. Medio 2009 wordt tijdens het DO IT! 2009 congres bekendgemaakt welk ontwerpteam de winnaar is. DO IT! is een initiatief van de Projectgroep Duurzame Energie Projectontwikkeling Woningbouw, de Vereniging EstpritHuis en SenterNovem.

Bouwopgaven
De vijf verschillende projecten vertegenwoordigen verschillende bouw- en renovatieopgaven in de Nederlandse woningbouw:
* "Amsterdam, ring 20-40" gebruikt het complex Olympia van woningcorporatie Ymere als referentie.

* "Palenstein" van Vestia in Zoetermeer

* "Passief huis renovatie" van Aramis in Roosendaal
* "Passiefhuis nieuwbouw" van Aramis

* "De Drie Hoefijzers" in Breda. Een voorbeeld voor veel gebieden die wonen en werken in een industrieel gebied willen combineren.

Deze projecten dienen als referenties, waarop een verdiepingslag kan worden uitgewerkt. De teams kunnen de te ontwikkelen ideeën aan de huidige praktijk toetsen met recente informatie.

Op volle sterkte
In alle teams is bezien of de samenstelling voldoende divers is om de opgave van verschillende invalshoeken te kunnen benaderen en of er geen kennislacunes zijn. Teams zijn zonodig gecompleteerd met nieuwe deelnemers. Daarnaast heeft SenterNovem aan alle teams inhoudelijk deskundigen toegevoegd. Zij fungeren onder meer als "gate keeper" van het enorme kennispotentieel dat SenterNovem op het terrein van energiebesparing en CO2-reductie bezit.

Bouwbeurs Utrecht
De teams laten 10 februari 2009 hun eerste vorderingen zien op een seminar tijdens de Bouwbeurs in Utrecht. Experts belichten interessante thema's die bij de verschillende ontwerpteams aan de orde zijn gekomen. Ook worden recente nieuwe ontwikkelingen geïntroduceerd.

Belangstelling voor het seminar? Meld u dan vast aan via de DEPW site.