Senternovem


10-12-2008 | Slagkracht Agrosector nog verder vergroot

Diverse brancheorganisaties zijn 3 december toegetreden tot het convenant 'Schone en Zuinige Agrosectoren', dat 10 juli van dit jaar door de ministers Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Cramer van Ruimte en Milieu met vele partijen in de agrosector was ondertekend. Daarmee is de slagkracht van de agrosector om energie te besparen én energie te leveren, nog verder vergroot.

In het convenant `Schone en Zuinige Agrosectoren' hebben de verschillende partijen concrete afspraken gemaakt over energiebesparing, gebruik en productie van duurzame energie en broeikasgasreductie. Het gaat om een belangrijk sectorakkoord. Dit was al aangekondigd in de nota `Nieuwe energie voor het klimaat', het uitgangspunt voor het klimaatbeleid in deze kabinetsperiode.

Ambities
Op basis van het kabinetsprogramma Schoon en Zuinig willen de agrosectoren aan de slag met als doel: 2 procent energiebesparing per jaar, 30 procent broeikasgasreductie en 20 procent duurzame energie in 2020. In het convenant is aangegeven hoe men dat wil bereiken. De gezamenlijke agrosectoren zien in het bijzonder kansen op het gebied van de productie van duurzame energie. Van de kabinetsdoelstelling van 20 procent duurzame energie in 2020 gaan de agrosectoren circa 40 procent leveren (ruim 200 PetaJoule).

Speler op de markt
Die duurzame energie komt onder andere uit de co-vergisting van mest, vergisting van reststromen uit de voedings- en genotmiddelenindustrie, verbranding van snoeihout en restproducten uit de houtindustrie en uit windenergie. Daarmee komt niet alleen groene stroom beschikbaar maar ook duurzame warmte en groengas. De agrosector is in Nederland goed voor zo'n 10 procent van het Bruto Nationaal Product en 10 procent van de werkgelegenheid.

Ondertekenaars
Op 10 juli hebben het akkoord ondertekend:

* LTO-Nederland

* LTO-glaskracht

* Productschap Tuinbouw

* Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI)
* Platform Agrologistiek

* Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur
* de Vereniging Platform Hout Nederland

* het Bosschap

* de minister van Economische Zaken

* de staatssecretaris van Financiën.

Op 3 december zijn toegetreden:

* de brancheorganisatie uit de diervoedersector (Nevedi)
* het productschap Akkerbouw

* de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO)
* de Branchevereniging Organische Reststromen (BVOR)
* de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB).

Kortom de slagkracht van de agrosectoren is onlangs nog verder vergroot. In opdracht van het ministerie van LNV ondersteunt SenterNovem de betrokken sectoren bij het opstellen van hun Jaarwerkplan voor 2009.