Senternovem


10-12-2008 | Vergisting van biomassa heeft meer richting nodig

`Vergisting van biomassa in Nederland heeft meer richting nodig'. Dat was de uitkomst van de Nationale Expert Meeting Vergisting, die 9 oktober plaatsvond in Alphen aan den Rijn.

Circa 2% van de Nederlandse energievoorziening is op dit moment gebaseerd op het gebruik van biomassa. Dit aandeel moet flink uitbreiden om internationale klimaatafspraken en doelstellingen op het gebied van duurzame energie te halen. Vergisting van reststromen en co-vergisting met mest zijn twee van de beschikbare technieken om een deel van de potentie te benutten. Tijdens de Nationale Expert Meeting Vergisting kwamen zo'n twintig deskundigen van wetenschap, bedrijfsleven en overheid op uitnodiging van SenterNovem bijeen om te discussiëren over dit onderwerp. Het hoofddoel van deze dag was het opstellen van aanbevelingen voor beleid op het gebied van vergisting.

BAP-driver
Deze bijeenkomst werd georganiseerd in het kader van het project BAP (Biomass Action Plan)-driver. In het project BAP-driver werken Europese energieagentschappen en onderzoeksinstellingen sinds eind 2007 samen om nationale en Europese beleidsmakers te helpen met het opstellen van hun plannen. Onder andere door goede voorbeelden over biomassa actieplannen te geven. Maar ook door te helpen bij de ontwikkeling van de template en door als vraagbaak te fungeren voor lidstaten en Europese Commissie.

Voldoende beschikbaar
Uit de eerste presentatie, van Wolbert Elbersen (WUR), bleek al snel dat er voldoende biomassa beschikbaar is. Het bruto potentieel wordt, inclusief import, geschat op maar liefst 740 PJ per jaar, ofwel een kwart van de totale energievoorziening.

Verlaging kostprijs
Marc Londo (ECN) praatte zijn gehoor bij over kostenontwikkelingen bij (co)vergisting. De grootste besparingen liggen in de grondstofprijzen. Voor co-vergisting is het slim benutten van diverse lokaal beschikbare grondstoffen essentieel. En er is besparing te vinden op het gebied van afzet van digestaat. Kan digestaat worden aangemerkt als kunstmest, dan heeft dat een positief effect op de kostprijs. Hiervoor is een succesvolle lobby bij de Europese Commissie noodzakelijk.

Beter samenwerken
De belangrijkste vraag in de presentatie van dr. Simona Negro (UU) over het stimuleren van vergisting was: "Wat leren we als we kijken naar de functies van een innovatiesysteem?" De conclusie: de overheid moet meer richting geven en ondernemers moeten samen een sterke lobby vormen om vergisting van de grond te krijgen.

Ambities
Tot slot was er nog een presentatie door Willem Brouwer van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Voornaamste boodschap: Vanuit het convenant Schoon en Zuinige Agrosectoren ambieert LNV in 2020 200 PJ te halen uit biomassaconversie, ofwel 29% van de 20% duurzame energie doelstelling in 2020. Daarvan is (co-)vergisting een belangrijk onderdeel.

Meer weten?
Kijk voor meer informatie over het programma van de dag en over de presentaties op: