Gemeente Aalburg


Leader West-Brabant van start
melkdrive.jpg

Nieuwe initiatieven die het platteland van West-Brabant versterken, kunnen de komende drie jaar op steun rekenen van Leader West-Brabant.

Leader West-Brabant is onderdeel van de activiteiten van de gebiedscommissies Brabantse Delta en Wijde Biesbosch en beschikt van 2009 tot en met 2011 over een budget van maximaal 4,8 miljoen euro. Dat geld is voor de helft afkomstig van de provincie, de andere helft wordt bij elkaar gebracht door de andere deelnemers (o.a. Rabobank, waterschappen en Kamer van Koophandel). We mikken uitsluitend op vernieuwende initiatieven op het gebied van cultuurhistorie, recreatie en toerisme. Water is daarbij de rode draad., vertelt Peter Groenestein.

Hij is voorzitter van de Plaatselijke Groep van Leader West-Brabant. Ook agrariërs die willen starten met nieuwe activiteiten, kunnen bij ons aankloppen. Groenestein is oud-wethouder van de gemeente Heusden. Leader is een manier van plattelandsontwikkeling die al ruim vijftien jaar wordt toegepast in Nederland. Het is oorspronkelijk een programma van de Europese Unie: Leader ondersteunt en subsidieert ideeën en initiatieven van bewoners van het platteland. Deze bottum-up aanpak van Leader is uniek én zeer succesvol. Zó succesvol dat de provincie Noord-Brabant de methode gaat toepassen in zes Brabantse regios, waaronder West-Brabant.
Het werkgebied van Leader West-Brabant komt overeen met het werkgebied van de gebiedscommissies Wijde Biesbosch en Brabantse Delta en omvat het buitengebied van de gemeenten Aalburg, Bergen op Zoom, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Halderberge, Moerdijk, Oosterhout, Roosendaal, Steenbergen, Waalwijk, Werkendam, Woensdrecht en Woudrichem en delen van het buitengebied van Breda, Dongen, Heusden en Rucphen.

Plaatselijke Groep
Een groep mensen uit eigen bevolking, de zogeheten Plaatselijke Groep, vormt het hart van Leader. De Plaatselijke Groep beschikt over een eigen budget en besteedt dat geld aan kansrijke initiatieven in de directe omgeving. Bij Leader West-Brabant hebben onder meer vertegenwoordigers van de ZLTO, TOP Brabant, Rabobank, Kamer van Koophandel, gemeenten en waterschappen zitting in de Plaatselijke Groep.
Projecten zullen op basis van co-financiering gesubsidieerd worden. Dat betekent dat de provincie Noord-Brabant gemiddeld de helft van de kosten betaalt. Initiatiefnemers zelf en partners van Leader West-Brabant (waaronder Rabobank, waterschappen en Kamer van Koophandel) nemen -zonodig- de andere helft voor hun rekening.

Eerste bijeenkomst
De eerste bijeenkomst van de Plaatselijke Groep van Leader West-Brabant vond 8 december plaats op het melkveebedrijf van Ron en Laura Leijser in Genderen. Die locatie werd niet toevallig gekozen: Laura Leijser is lid van de Plaatselijk Groep en melkveebedrijf Leijser heeft de afgelopen jaren veel nevenactiviteiten ontplooid, waaronder de verkoop aan huis van verse melk via een zogeheten Melk-Drive. Ook ontvangen Ron en Laura regelmatig excursies op hun bedrijf. Daarmee staat dit melkveebedrijf model voor de veranderingen die zich momenteel voltrekken op het Brabantse platteland. Veranderingen die Leader West-Brabant graag financieel wil ondersteunen.