Gemeente Den Helder

Gemeente pakt illegale kamerverhuur aan op: 2008-12-10

Gisterochtend hebben drie teams (samenwerking tussen Publiekszaken, Brandweer, VV&H, SB en de politie) de panden Keizersgracht 83a, 84, 85 en 86 gecontroleerd op illegaal kamerverhuur en brandveiligheid. De eigenaar is in de gelegenheid gesteld de panden te openen. Hier heeft hij geen gebruik van gemaakt. De teams zijn vervolgens met een machtiging naar binnen gegaan en moesten deuren forceren.

Geconstateerd is dat er inderdaad sprake is van illegaal kamerverhuur. Op de adressen Keizersgracht 83a, 84 en 85 wonen meerdere kamerbewoners, terwijl op ieder adres een huishouden is toegestaan. Keizersgracht 86 is bestemd als bedrijfsonderkomen/atelierruimte en wordt als zodanig gebruikt. Er was geen reden om bewoners (tijdelijk) ergens anders onder te brengen aangezien het pand wel voldoet aan de eisen van brandveilig gebruik. Aan de hand van de constateringen wordt het bestuursrechtelijk handhavingstraject in gang gezet. Dat betekent dat de eigenaar een aanschrijving krijgt eventueel later gevolgd door het opleggen van een dwangsom. Gedurende die procedure mogen de huidige bewoners in de panden blijven.

De ervaringen van deze actie zullen gebruik gaan worden voor de verdere aanpak van (illegaal) kamerverhuur in 2009. Deze controleactie past in het stringentere handhavingsbeleid van de gemeente.