Gemeente Rotterdam

Het Rotterdamse Groenjaar 2008 loopt ten einde. In dit jaar kreeg het Rotterdamse groen extra aandacht. Met nieuwe bomen, bijzondere activiteiten, groene verrassingen en vernieuwende initiatieven hebben de Rotterdammers gemerkt dat ze in een aantrekkelijke groene stad wonen.

Voor het Groenjaar 2008 was een budget beschikbaar van 8,3 miljoen euro. Ruim de helft hiervan is bestemd voor blijvend extra groen en een structurele verbetering van de kwaliteit van het groen. Met initiatieven zoals groene schoolpleinen en Groene Daken blijft groen in Rotterdam hoog op de agenda.

Het Groenjaar begon als kleinschalig tussenjaar tussen het Architectuurjaar en het Jongerenjaar. Maar met meer dan tweehonderd groene projecten heeft het Groenjaar zich overal laten zien en voelen. Wethouder Lucas Bolsius zegt er trots op te zijn wat in zo'n korte periode aan groene activiteiten en initiatieven is gerealiseerd.

De grote successen
Tot een van de grootste successen van het Groenjaar behoort de nationale Boomfeestdag. Zo'n 2.500 kinderen hebben in de hele stad bomen geplant. 100.000 hyacinten die de Rotterdammers bij de start van het Groenjaar kregen hebben de toon gezet; het Groene Daken programma krijgt zelfs over heel Nederland navolging.
Een andere mijlpaal was het symposium Green & the City. Minister Gerda Verburg (Landbouw, Natuur en Visserij) zei hier: 'Rotterdam heeft oog voor groene kansen.' Dat oog wordt gevormd door fundamenteel onderzoek, zoals de resultaten van het grote Rotterdamse groenonderzoek, door structuur en beleid, zoals de Boomstructuurvisie, en door kennisuitwisseling met experts.

Groen is hip
'Groen is leuk, inspirerend en belangrijk', zegt programmamanager Jan Fischer over een van de onverwachte ontwikkelingen: het Groenjaar inspireerde ook kunstenaars en vormgevers. Tijdens de Wereld van Witte de With klopten groen oplichtende harten in de bomen, op de Flying Grass Carpet konden Rotterdammers midden in de stad op het gras picknicken en de weelderige begroeiing op de daken van tramhaltes zorgde voor een onverwacht groene uitstraling van de Coolsingel.

Groen leren en spelen
Voor kinderen is groen heel belangrijk: zo'n 20.000 kinderen hebben in het Groenjaar in en over het groen les gekregen, zoals op het Eiland van Brienenoord en in de Stadskwekerij. Opdat meer kinderen in het groen op kunnen groeien is in 2008 een pilot van start gegaan voor een groen schoolplein: tegels hebben plaatsgemaakt voor groene heuvels, bloemen en bomen. En omdat spelen in het groen ook heel erg leuk is worden er nu overal meer avontuurlijke speeltuinen zoals de Speeldernis ontwikkeld.

Meer en mooier groen
Tijdens het Groenjaar is een aantal parken en perken grondig opgeknapt. Niet alleen het Park bij de Euromast en het Zuiderpark zijn zo mooier en toegankelijker geworden, ook semi-publieke tuinen zoals het Trompenburg, Arboretum en Tuinen hebben geprofiteerd van een extra groene impuls met een flinke uitbreiding.

Bomen in de hoofdrol
Overal in de stad zijn bomen geplant: zo hebben alle deelgemeentes een monumentale boom gekregen. In 2008 zijn er tot eind november al 3.560 bomen geplant waardoor er vooralsnog per saldo een toename is van 1.750 bomen in de stad.
Rotterdam bouwt de komende jaren veel nieuwe woningen. De aanleg van wijk- en buurtgroen mag daarbij niet achterblijven. En ook het bestaande groen heeft veel meer potentie. Wethouder Bolsius: 'We moeten zorgen voor betere toegangsroutes naar het groen en barrières weghalen. En we gaan meer in samenhang met de buitenruimte werken. Om dit te verbeteren introduceren we de Rotterdamse Stijl en als groene uitwerking daarvan de Boomstructuurvisie.'

Samen werken aan groen in de buurt
De Rotterdammers zelf hebben ook de handen flink uit de mouwen gestoken. Dankzij de Groene Duimen werden veel creatieve groene ideeën realiteit. Ook in de wijken en deelgemeenten is veel gebeurd: mensen hebben samen met de gemeente hard gewerkt aan groenere straten via de Groene Opzoomer Tornado. Stukje bij beetje wordt onze leefomgeving zo steeds groener en prettiger.

Groen na het Groenjaar
'Er zijn in 2008 veel besluiten genomen om de stad ook de komende jaren een flinke groenimpuls te geven', aldus wethouder Bolsius. 'Na 2008 wordt in ieder geval de Groene Daken-subsidieregeling voortgezet.'
'Er komt ook meer aandacht voor eetbaar groen in de stad, zoals notenbomen op het Willemsplein. Die ruimte voor stadslandbouw is een belangrijke koerswijziging in het groenbeleid, die wordt onderbouwd door het grote Rotterdamse groenonderzoek dat op het symposium Green & the City is gepresenteerd.'
'En de pilot voor groene schoolpleinen wordt over de stad uitgerold. We gaan ook nog de uitkijktoren bij de Kralingse Plas plaatsen, de expositie in de Groene Inval in het Kralingse bos wordt vernieuwend, we gaan aan groene gevels en meer toegankelijke volkstuinen werken en nog veel meer.'
Daarbij zijn door het Groenjaar nieuwe samenwerkingsverbanden gestart. Jan Fischer: 'Om groen in de toekomst prominent op de agenda te houden moeten we met elkaar in gesprek blijven: samenwerking en kennis delen zijn daarbij essentieel', aldus Jan Fischer, die eraan toevoegt dat tijdens het Groenjaar het inzicht gegroeid is dat het niet alleen om meer groen gaat, maar vooral om de kwaliteit van het groen: meer monumentale bomen, beter onderhoud en beter beheer.

Bron: Gemeentewerken, 10-12-2008