UMC Utrecht


Clevers ontvangt opnieuw grote prijs

Hans Clevers, wetenschappelijk directeur van het Hubrecht Instituut, krijgt donderdag de Meyenburgprijs van het Duitse Kanker Onderzoekscentrum. Clevers ontvangt de prijs voor zijn baanbrekende onderzoek naar het ontstaan van darmkanker. Aan de prijs is een geldbedrag van 50.000 euro verbonden. Eind vorige maand kreeg Clevers al de Josephine Nefkens Prijs voor Kankeronderzoek. Het Hubrecht Instituut en het UMC Utrecht werken sinds begin dit jaar samen.

Prof. dr. Hans Clevers ontvangt de jaarlijkse Meyenburgprijs voor zijn onderzoek naar het ontstaan van darmkanker. Hij ontdekte onder meer dat de normale vernieuwing van darmweefsel en het ontstaan van darmkanker erg veel op elkaar lijken. Hij beschreef de moleculaire signaalroutes die verstoord zijn bij kanker, zoals de Wnt-route. Recent ontdekte hij een eiwit, Lgr5, dat specifiek is voor stamcellen in de darm. Het ontstaan van kanker begrijpen is cruciaal voor het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden. Onder voorgaande winnaars van de Meyenburgprijs bevinden zich de allerbeste wetenschappers binnen het kankeronderzoek.

Op 28 november ontving Clevers voor zijn kankeronderzoek ook al de Josephine Nefkens Prijs. De jury schrijft in haar rapport: "Hans Clevers heeft werkelijk baanbrekend werk verricht over een lange reeks van jaren op het terrein van ontregeling van signaaltransductie bij kanker. Hij heeft essentiële bijdragen geleverd die geleid hebben tot een beter inzicht in processen die een belangrijke rol spelen bij de transformatie van darmcellen tot maligne colontumoren."

De Josephine Nefkens Prijs voor Kankeronderzoek wordt eens in de drie jaar uitgereikt aan een actief wetenschapper in het Nederlandse taalgebied, ongeacht nationaliteit, die excellent kankeronderzoek heeft gedaan. Bij de prijs hoort het bedrag van 50.000 euro.

Clevers was hoogleraar immunologie aan de Universiteit Utrecht tussen 1991 en 2002. Sinds 2002 is hij hoogleraar moleculaire genetica en directeur van het Hubrecht Instituut. Hij is lid van KNAW en ontving in 2001 de Spinozaprijs van NWO.

Voor nadere informatie:
UMC Utrecht, In- en Externe Communicatie
Ilse van Wijk en Linda Minnen, tel. 088 7556371 of 7558580. Buiten kantooruren via 088-755 5555
woensdag 10 december 2008