Senternovem


10-12-2008 | Expertmeeting Ketenefficiency: Energie-efficiency in de papierketen

Wat zijn de randvoorwaarden voor verbetering van de energie-efficiency in de papiersector? Deze vraag stond centraal tijdens een brainstormsessie over de energietransitie in de papierketen. Deze sessie was onderdeel van de Expertmeeting Ketenefficiency, die 28 november plaatsvond in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam.

Brainstorm papierketen 1 Het was een levendige discussie, met veel inbreng en praktijkervaring van de deelnemers. De belangrijkste doelstelling van Energietransitie Papierketen is het halveren van het energieverbruik per eindproduct in de keten per 2020. Belangrijkste uitkomst van de brainstormsessie was dat juist vooral de niet-technologische aspecten doorslaggevend kunnen zijn in de verbetering van de energie-efficiency in de papiersector. Aanzienlijke winst zit in meer kennisoverdracht van best practices, betere communicatie, betere monitoring, stabiele financiële regelingen en meer aandacht voor energiemanagement, door de sector zelf, KCPK en vanuit het beleid. Kortom, een intensieve samenwerking zowel binnen als buiten de keten met als doel een totale omslag in zowel mindset, netwerken en technologieën.

Gespreksleider van de deelsessie Energie-efficiency/Energietransitie Papierketen was Arie Hooimeijer van het Kenniscentrum Papier en Karton (KCPK). Verdere tafelgenoten waren de vertegenwoordigers van de energie-adviesbureaus TRION partners, Horizon Solutions, Ebbens engineering en Ecofys, allen met ruime ervaring in diverse projecten binnen de sector. Daarnaast nam ook SenterNovem deel, die met het Energie Onderzoeks Subsidie programma (EOS) sinds 2004 diverse papierprojecten heeft medegefinancierd.

Via onderstaande link kunt u het verslag downloaden van de Expertmeeting Ketenefficiency.