Gemeente Doetinchem

Persbericht, 9 december 2008

Nieuw budgetcontract en nieuwe taken voor Stichting IJsselkring

De gemeente Doetinchem en Stichting IJsselkring zetten de komende jaren hun samenwerking voort. Wethouder Otwin van Dijk en directeur Henny van de Kracht van Stichting IJsselkring hebben dinsdag 9 december hun handtekeningen gezet onder een nieuwe budgetovereenkomst. Stichting IJsselkring krijgt tussen 2009 en 2012 wel een aantal nieuwe taken erbij en een aantal taken wordt uitgebreid. IJsselkring ontvangt voor dit nieuwe beleid extra geld.

De nieuwe budgetperiode loopt van 2009 tot en met 2012. Omdat Doetinchem de laatste jaren meer inzet op onder andere Wmo, armoedebeleid, integratiebeleid en jeugdbeleid, is de opdracht aan Stichting IJsselkring in de komende periode uitgebreid. Dit vertaalt zich concreet in:


- extra ondersteuning voor mantelzorg en vrijwilligers;
- extra inzet op ouderenadviseurs en diensten aan ouderen, zodat meer ouderen
zelfstandig thuis kunnen wonen;

- sociaal raadsliedenwerk en casemanagement;
- opbouwwerk Oosseld;

- uitbreiding centraal loket schuldhulpverlening;
- deelname aan project integrale intake Wmo-winkel;
- project Campower (Wmo);

- opvoedingsondersteuning via onder meer de brede school en in buurten en
wijken;

- inzet op jeugd, jongeren en brede scholen;
- maatschappelijk werk in de wijk;

- maatschappelijk werk OGGZ, waaronder meer inzet op multiprobleemsituaties.

Uiteraard worden ook de diensten die de stichting al lange tijd voor de gemeente verricht, komende jaren voortgezet. In totaal krijgt IJsselkring 3,8 miljoen euro op jaarbasis. Daarvan is 85.000 euro beschikbaar voor nieuw beleid.

Het is voor de derde keer dat de gemeente Doetinchem met de Stichting IJsselkring een budgetovereenkomst afsluit. Het is een zakelijke en professionele overeenkomst, noemt wethouder Van Dijk. Het contract heeft de vorm van een beleidsgestuurde contractfinanciering, wat betekent dat er een koppeling is tussen financiering en prestaties en dat er een heldere rolverdeling bestaat tussen gemeente en organisatie. Van Dijk: Maar ook tussen beleid en uitvoering en tussen resultaatverwachting en realisatie. Dergelijke contracten sluit de gemeente sinds enkele jaren met organisaties af. Met IJsselkring doen we dit al sinds 2003. Het werkt prima. Je hebt op deze manier niet de nadelen van marktwerking. Je knipt de verschillende diensten niet op. Dus de samenhang blijft, maar dit alles wel met een goed zakelijk contract.
IJsselkringdirecteur Henny van de Kracht: Deze systematiek is een tussenweg tussen marktdenken en hier heb je het geld en doe maar wat. Toen we hier een aantal jaar geleden mee begonnen, was dit nog echt nieuw. Zelfs voor Nederland. Nu willen we niet anders meer.